12 Köpek Irkı ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

12 Köpek Irkı ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En yakın ve sadık dostlarımız olan köpekler, insanlık tarihinin başlarından beri hep yanımızda olup bizi korudu, yardımcı oldu ve en önemlisi yoldaşımız oldu. Tüm Dünya’da yaklaşık 400 değişik cinsi olan köpekler arasından seçtiğimiz 12 köpek ırkı ve özellikleri hakkındaki bilgilerin ışığında genel cinsler için bilgi sahibi olabiliriz.

1. Kangal



Türk kökenli ve aslen bekçi ve çoban köpeği olan Kangal, Dünya genelinde ki köpek kulüpleri arasında kabul edilmemiş bir ırk olsa da, yapılan çalışmalar sonucu köpek cinsleri arasındaki en zeki ve güçlü ırklardan biri olduğu kabul edilmiştir. Genelde boz ve açık sarı renklerinde olan Kangal, koruyucu, sakin ve bağımsız karakteri ile 75-85 cm boya 50-60kg ağırlığa sahip iri bir ırktır.

2. Saint Bernard




Kökeni Mastiff’lere dayanan bu iri ve bir o kadar da dost canlısı olan köpek, ilk kez İsviçre de fark edilmiş ve 1350 yıllarında bir hanedan amblemi bile olmuştur. Hayat dolu, nazik ve uyanık bir karakteri olan Saint Bernard, 65 ile 120kg arasında değişen ağırlıklarda olabilirler. Kızıl kahve beyaz sık postları uzun ve kısa olabilir. 8-10 yıl arasında yaşayan bu cins köpekler 80- 90cm yüksekliğe kadar büyüyebilirler.

3. Shar Pei



M.Ö 3. yy’dan beri var olan bu köpek ırkı, ilk olarak Çin’de ortaya çıkmıştır. Buruşuk tüyleri ve küçük kafası ile sevimlilikte sınır tanımazlar. İyi huylu ve sadık olan Shar Pei’ler özellikle suyu ve çocukları pek sevmezler. Bağımsızlıklarına da çok düşkün olan bu ırk, yaklaşık 9-11 yıl yaşarlar.45-50cm yüksekliğinde ve 25-30kg ağırlığında olan Shar Pei, değişik renklerde olabilir.

4. Dalmaçyalı



Kökeni çok eskilere dayanan Dalmaçyalı’lar Helenik döneme ait duvar süslerinde bile resmedilmiştir. Beyaz üzerine genellikle siyah benekleri ile göz alıcı bir güzellikleri vardır. Aslen av köpeği olan bu cins köpekler, 19. yy’da at arabası köpeği olarak kullanıldı. Sevimli görünüşlerinin altında agresif ve zeki bir karakter yatan bu köpek, çocuklu aileler için çok uygun değildir. Ortalama yaşları 10-13 yıl olan Dalmaçyalı’lar, 55-60cm yüksekliğinde ve 25-30kg ağırlığındadır.

5. Chow Chow



13 köpek ırkı ve özellikleri arasında Çin aslanı olarak tanınan Chow Chow’lar yaklaşık 3000 yıllık geçmişleri ile en eski safkanlardan birisidir. En belirgin özellikleri siyah dilleridir ve bu sık tüylü aslana benzeyen köpek, en inatçı ırklardan biridir. 10-15 yıl yaşayabilen Chow Chow’lar ilgisiz bağımsız ve sessizdir. 48-51cm boyları ile 25-30 kg ağırlığında olan bu köpek ırkı, krem rengi, siyah ve fawn renklerinde olabilir.

6. Collie



Güzellikleri ile dikkat çeken Collie’ler İskoç asıllı bir ırktır. 1860’lı yıllardan beri varlığı bilinen bu cins köpekler, aslında çoban köpekleridir. Ancak uzun ve sarı beyaz tüyleri ile göz alıcı güzelliği, onu en gözde ev köpeklerinden biri haline getirmiştir. Akıllı ve sevecen yapısı ile çocuklu aileler için ideal bir köpek ırkıdır. 13-17 yıl arası yaşayabilen Collie’ler,genellikle 25-30kg ağırlığında ve 38-45cm boylarında olmaktadır.

7. Cocker Spaniel



Aslen kökeni İngiliz olan bu ırk, ilk olarak 1300’lü yıllarda tanınmış olsa da, cins olarak yedi ayrı gurubu vardır. Zeki çabuk öğrenen ve sevecen tavırları ile gönülleri fetheden bu şirin köpek, aslında çok iyi bir avcı olmasına rağmen, genellikle aileden biri gibi kabul görür. 13-15 yıl yaşayan Cocker Spaniel, pek çok değişik renkte olsa da, genellikle kızıl renkli olanları çoğunluktadır. 35-43cm yüksekliğinde ve 13-15kg arasında olan bu cins köpekler, günlerinin çoğunu oyun oynayarak geçirirler.

8. Bulldog



Küçük fakat çok güçlü olan bu köpek ırkı, orta çağda boğalarla dövüştürüldüğü için bu adı almıştır. Aslında sevecen ve uysal olan Bulldog’lar 13 köpek ırkı ve özellikleri bakımından “Havlamayan Irk” olarak bilinirler. Bu özellikleri ile evde en çok tercih edilen türlerden biridir, ancak geceleri horlamasına dayanmanız gerekecektir. Tüy dökme sıkıntısı da olmayan bu cins, bakımı en kolay köpeklerden biridir. Ortalama 8-10 yıl yaşayan Bulldog’lar 20-25kg ağırlığında ve yaklaşık 35-40cm yüksekliğinde olurlar.

9. Pekingese



Spitz ırkından olan Pekingese’ler, ilk olarak 1800’lü yıllarda şov köpeği olarak tanınmıştır. Aslında kökenleri 400 yıl öncesine dayanan bu ırk, Çin de yarı kutsal sayılmaktaydı. Cesur, sadık ve kolay eğitim alabilen bu ırk köpekler, yaklaşık 12-15 yıl arasında yaşayabilirler. 4-6 kg ağırlıkları ve 15-20 cm’lik boylarına bakmadan, büyük köpeklere saldırabilen bu şirin köpek, krem, siyah, bronz ve fawn renklerinde olabilir.

10. Golden Retriever



İlk olarak 19.yy da sirk köpeği olarak tanınmış İngiliz asıllı bu cins köpeklerin, Bloodhound ırkından geldiği düşünülmektedir. Genellikle altın sarısı tonlarında olan rengi ve sevecen yapısı ile herkesin ilgisini ve sevgisini kazanabilen bu köpekler, akıllı nazik ve güvenilirdir. Yaklaşık 10-12 yıl yaşayabilen Golden Retriever’ler yalnız kalmayı hiç sevmezler. Duygusal yapıları yüzünden ise onları mutlu görmek istiyorsak, ilgimizi üzerinden çekmemeliyiz. 25-35kg arasında olabilen kilosu ve 55-60cm boyu ile iri ırklardan olan bu cins, evde beslemeye de son derece uygun bir ırktır.

11. Labrador Retriever



13 köpek ırkı arasında yer alan ve kanada asıllı olan bu ırk, en iyi yüzen köpeklerden birisidir ve önceleri balıkçılar tarafından ağ çekmek için eğitilirlerdi. Atası Newfoundland olan Labrador Retriever’lar kahverengi, sarı ve siyah olabilirler. Sadık, sabırlı ve çok zeki olan cins, yaklaşık 10-14 yıl yaşarlar. Ortalama 25-30kg ağırlığında ve 55-60cm boylarında olabilirler. Hareketli ve enerjik olan bu köpeklerin günlük yürüyüşlere ihtiyacı vardır.

12. Pug



Yine en eski köpek ırklarından olan Pug’lar 12 köpek ırkı ve özellikleri arasından geçmişi milattan önceye dayanan özel bir ırktır. M.Ö. 400’lü yıllardan beri bilinmektedir. Asiller ve üst düzey kişiler tarafından da çok tercih edilen bu ırk, Asya kökenli bir köpektir. Fazlaca zeki ve eğitilmeyi hiç sevmeyen bu köpekler, sevimlilikleri ile sahiplerini kullanma konusunda ün salmıştır. 13-15 yıl yaşayabilen Pug’lar inatçı, dikkatli ve sosyaldir.
 




Pinterest'de Paylaş