Akvaryum Temizlemenin 11 Püf Noktası

Akvaryum Temizlemenin 11 Püf Noktası

Sağlıklı ve mutlu balık türleri ile dolu bir akvaryuma sahip olmak isteyen balık severlere akvaryumlarını düzenli olarak temizlemeleri gerektiğinden söz edilebilir.

Zira hijyenden uzak kalan akvaryumlarda suyun formu bir müddet sonra bozulduğu için suyun içindeki doğal yaşamında balıklar adına tehlike yaratması kaçınılmaz hale gelir.

Bu nedenle olabilecek en doğru şekilde akvaryum temizliği yapmak isteyenlere akvaryum temizliği hakkında 11 bilgi:

Pis Suyu Akvaryumdan Dışarı Atma

Akvaryum temizlemenin püf noktalarından birisi de akvaryumun içerisinde su bırakmamak ve pis suyu tamamen dışarı boşaltmaktır.

Bazı akvaryum sahipleri, balıklarının bundan memnun kalacağını düşünerek akvaryum temizliği sırasında bir miktar eski suyu akvaryumun içinde bırakabilmektedir.

Ancak bu sular, uzun süredir akvaryumda bulundukları için adeta birer bakteri yuvası haline gelmekte ve akvaryumda yaşayan balıklar için öldürücü olabilmektedir.

Beyaz Sirke ile Yıkama

Pis suyu akvaryumdan dışarı attıktan sonra tankın yarısını ılık su ile doldurma ve akabinde temizlemeye başlama işlemlerine geçilebilir.

Ilık suyun dökülmesinden sonra yarım kahve fincanı kadar beyaz sirkenin akvaryuma atılması ise akvaryumun içerisindeki bakterileri öldürmesi adına oldukça mühimdir.

Sünger Yardımı ile Tankı Temizleme

Akvaryum temizleme’nin püf noktalardan birisi de emici bir sünger ile suyu boşaltılan akvaryumun camlarını ve zeminini temizlemektir. Bu aşamada özellikle kenar ve diplere ağırlık vererek akvaryum temizleme işlemlerini sürdürmek akvaryumun tam anlamıyla zararlı bakterilerden arındırılabilmesi için gereklidir.

Kimyasal İçeren Maddelerden Uzak Durma

Kimyasal içeren sabun, deterjan ve tuz ruhu gibi türevi kimyasal ürünler…

Akvaryum temizliği yaparken akvaryumun yapısına zarar verebilmekte ve akvaryumda kalıntı bırakarak temizlik sonrasında balıkların su içerisinde zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Bu nedenle kimyasal içeren bu tarz ürünler yerine akvaryumculardan satın alınabilecek akvaryum temizleme ürünlerinin tercih edilmesi tavsiye edilir.

Aparat Temizliğine Dikkat Etme

Akvaryumda yer alan aparatlar zamanla kirlenebildikleri ve bakteri yuvası haline gelebildikleri için bu aksesuarların temizliğine de dikkat edilmeli ve özellikle filtrenin hem içini hem de dışını ılık su ve sünger ile yıkamaya özen gösterilmelidir.

Akvaryum Süslerini Temizleme

Aynı akvaryumda yer alan aparatların temizliği kadar önemli bir konu olan akvaryum süslerini temizleme de balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri adına önemlidir. Bu nedenle akvaryum süslerini temizleme konusunda da titiz davranılması gereklidir.

Akvaryumu İyi Durulama

Akvaryum temizliğinin püf noktalarından başka birisi de yıkamadan sonra akvaryumu temiz bir bez eşliğinde durulamaktır.

Durulama yöntemi olarak kağıt ya da gazete ile durulama tekniği ise sağlıksız olduğu içim tavsiye edilmemektedir.

Su Düzenleyicisi Kullanma

Temizleme işleminden sonra sudaki kloru yok etmek ve suyu tam anlamıyla düzenleyebilmek için su düzenleyicilerinden yararlanılabilir.

Su düzenleyicilerinin kullanım oranları akvaryum boyutlarına göre seçilebilir.

Suyu Sıcaklığına Dikkat Etme

Akvaryum temizliğinde dikkat edileceklerden başka bir tanesi de temizlik sonrası akvaryuma koyulan suyun sıcaklığıdır.

Bu nedenle temizlikten sonra ısıtıcıyı fişe takmak ve suyun derecesini akvaryumdaki canlılar için ideal dereceye çekmek oldukça önemlidir.





Pinterest'de Paylaş