Cevaplıyoruz: Sokakta Bulunan, Annesi Tarafından Terk Edilmiş Yavru Kediye Nasıl Bakılır?

Cevaplıyoruz: Sokakta Bulunan, Annesi Tarafından Terk Edilmiş Yavru Kediye Nasıl Bakılır?

Efendim, her an her yerde “miuuvv miuuvv” diye yardım isteyen bir yavru kediyle karşılaşabilirsiniz. Sokaklardaki kısırlaştırılmayan dişi kediler henüz çok ufakken mercimeği fırına verebiliyor ve henüz çok ufaklarken doğum yapabiliyorlar. Durum böyle olunca da yeni doğurdukları yavrularını kabul edecek olgunluğa sahip olmuyor ve terk ediyorlar. İşte bu terk edilen yavrulardan biri mahallenin haylaz çocuklarının eline düşmüş.

Henüz birkaç günlük olan yavru kedi “Miniş Hanım” çocukların elinden kurtarıldı. Yavruyu su dolu bir leğenin içine sokan çocuklar onu boğmak üzereyken kurtarıldı.

Peki ya birkaç günlük annesiz yavrular nasıl hayatta tutulur, onlara nasıl bakılır?

Buyurun onun anacığının ağzından Miniş Hanım’ın hayatta kalma sürecine:

Yavru kediyi ıslak ise mutlaka iyice kurutun, kurutma makinesi kullanmayın, aşırı sıcak veya hava onu daha çok hasta edebilir, havlu ile iyice kurulayın.

  • Bir koli veya sepet içine onu sıcak tutabilecek polar veya yünlü bir örtünün içine yerleştirin.
  • Sıcak su torbanız varsa içini doldurup altına koyabilirsiniz ama onu yakmamasına dikkat edin. Yoksa bir pet şişede aynı işi görür.
  • Yavru kediler çok ağlar, paniklemeyin uzun süre ağlayacak belki uyuduğunda susacaktır. Ama uyanınca tekrar başlayacaktır:)
  • Yavru kedinizi beslemek için kedi biberonuna ihtiyacınız var. Acil bir durum olduğundan eğer çevrenizde petshop veya veteriner yok ise, eczaneden bir şırınga alabilirsiniz. Şırınganın iğnesini kesinlikle kullanmıyorsunuz.
  • Sütü asla dolaptan soğuk vermiyoruz. Biberona doldurup, sıcak su dolu bir bardağın içinde bekleterek ılıtabilirsiniz. Elinizin üstüne damlatıp sıcaklığını anlayabilirsiniz. Elinizi asla yakmaması lazım.
  • Şırıngaya süt çekerek, ağzına akıtın. Ellerini ve kollarını tutmanız gerekebilir,çünkü bebek kediler çok hareketlidir ve sütü o şekilde ilk günler içmek istemeyeceklerdir. Biberona alışınca işiniz kolaylaşır.
  • Yavruyu 2 saatte bir beslemeniz gerekir. Onlar çok sık acıkır.
  • Ağzı köpük köpük olunca doymuş demektir. Çok fazla beslemeye çalışmayın, mideleri oldukça küçüktür.
  • Besleme işleminden sonra çişini ve kakasını yaptırmanız gerekir. Parmağınızı ıslatarak, yavru kedinin poposuna minik minik darbeler yapın. Bu anne kedinin yalama işlemini hatırlattığı için kedicik çişini ve kakasını yapacaktır.
  • İlk günler kakasını oldukça zor yaparlar ama çişlerini hemen yapacaklardır. Kakasını mutlaka yaptırmaya çalışın bu yavru kedi için hayati önem taşır. Yoksa onun çatlama sebebi olabilir.

Bebek kedinizin iyi beslenmesini istiyorsanız. Ona veterinerde satılan kedi sütü temin edebilirsiniz.

Böyle bir imkanız yoksa sütün içine bir çay kaşığı yumurta sarısı çok az tereyağ koyabilirsiniz.Bu şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sütün içine kesinlikle su ilave etmeyin. Bu sütün besin değerini azaltacaktır.Bazıları şeker falan koyun der ama sakın. Bize sakıncalı şey kedi yavrunuza yarar sağlamaz. Keçi sütü alan bulursanız harika olur.

Bizim Miniş hanım, şu an 3 haftasını tamamlamak üzere, oldukça sağlıklı görünüyor. Aynen size anlattığım şekilde onu besledim. Daha öncede 3 bebek baktığım için tecrübe kazanmıştım. Bizim Miniş kıza, ben evde olan h”erbalife” protein tozunu sütüne katarak besledim çoğunlukla. 🙂

Miniş Hanım’ın ilk geldiği gün…

minis-hanim-patiliyo-1
minis-hanim-patiliyo-2

minis-hanim-patiliyo-3

Bir hafta sonra…

minis-hanim-patiliyo-4

minis-hanim-patiliyo-5

İki video çektim belki fikir olur diye ve Miniş hanımı görün istedim.

Nasıl beslenir?

Nasıl kaka yaptırılır?

Ve bu da hayatı kurtarılan Miniş Hanım’ın son hali…

fb_img_1477305806726
Bir yavru kedi görünce lütfen onları ölüme terk etmeyin, alın ve dediklerimi yaparak onu hayata kazandırın. Çocuklarınızı lütfen eğitin. Onların birer oyuncak olmadıklarını anlamalarını sağlayın.

İçerik Kaynağı: Shemellon.blogspot.com





Pinterest'de Paylaş