Evde Kavga Eden Kedilerinizi Nasıl Ayırabilirsiniz?

Evde Kavga Eden Kedilerinizi Nasıl Ayırabilirsiniz?

Kediler oyuncu hayvanlardır. Sadece yavru kediler değil yetişkin kediler de oyun oynamayı sever. Ancak bu oyunlar zamanla bir kavgaya da dönüşebilir. Genelde erkek kediler daha kavgacıdır.

Uzmanlar bu durumun tamamen hormonal olduğunu söylüyor. Çiftleşme dönemlerinde çevrelerinde bir dişi gördükleri zaman erkek kediler aslan kesilirler. Yanlarına başka erkek kedi yaklaşmasına izin vermezler. Tam anlamı ile bir kabadayı olurlar. Bu kavgalar çoğu zaman hırlaşmanın ötesine geçer ve birbirlerinin canını yakma pahasına kavgaya tutuşurlar.

Bu durumda evlerinde erkek kedi bulunduran kişiler dikkatli olmak ve kedinin kendisini sokağa atmasına engel olmak zorundadır. Aksi halde kan içinde eve dönmesi kaçınılmaz olur. Bazen kedilerin, kendi yaşam alanlarına girmeye çalışan kediler ile kavga ettikleri de olur.

Uzmanlara göre kedilerin birbirleri ile kavga etmeleri, tamamen davranış bozukluğunun bir sonucudur. Bu durumun ise üç temel nedeni vardır: stres, insanlara karşı saldırganlık ve kediler arasında saldırganlık. Kediler arasında görülen saldırgan tepkiler, aslında türlerinin doğal bir sonucudur. Kedilerin yaşamında avlanma, oyun ve sosyal çatışma esastır. Kedilerin kendine güveni yüksektir. Genelde tek başına avlanırlar ve zarar göreceklerini bildikleri için de genelde çatışmadan kaçarlar. Bunun için de sesleri, duruşları ve yüz ifadeleri ile karşısındakini ürkütmeye çalışırlar. Ancak çatışma kaçınılmazsa kavga başlar.

Kavga Eden Kediler Nasıl Ayrılabilir?

Evde kediler, genelde paylaşma problemleri ile kavga ederler. Bir yiyeceği, bir oyuncağı veya bir bölgeyi paylaşmak istememek, kavga nedeni olabilir. Kavga eden kedilere her zaman dikkatli yaklaşmak gerekir. Çünkü bütün dikkatleri birbirlerine odaklanmış olacağı için, ayırırken size zarar vermeleri mümkündür. Stres hormonları çok yüksek düzeyde olacağından, kolayca sizi de tırmalayabilir ve ısırabilirler.

Kavga eden kedileri ayırmak için onlara bir oklava, sopa veya iskemle ile yaklaşmak gerekir. Daha fazla saldırgan olmamaları için de canlarını acıtmadan ayırmaya çalışmak gerekir. Sanılanın aksine kavga eden kedilere su atmak çok yanlıştır. Bu onları daha da hırçınlaştırır. Kedilere bağırmak da boş bir davranış değildir. Çünkü kedilerden insanların stresini anlamaları beklenemez. En doğrusu sabırlı ve sakin olmaktır.

Kediler oyun için de kavga ediyor olabilir. Bunu anlamak için kedinin vücut dilinden iyi anlamak gerekir. Aksi halde oyunlarına müdahale etmek gerçek bir kavganın başlangıcı olabilir.

Kavga eden kedileri ayırdıktan sonra bir süre birbirlerinden ayrı odalara koymak ve sakinleşmelerini beklemek gerekir. Kedilerin en azından birkaç saat dinlenmeleri ve kendilerine gelmeleri gerekir. Bu süre içinde su ve yiyecek bile vermemek gerekir.
Aslında kedilerin kavgalarını ayırmak yerine evde birden fazla kedi beslememek en doğrusudur. Kediler de kendi yaşam alanı olsun isterler ve diğerinin yerinde gözü olabilir. Bazen erkek kedileri kısırlaştırarak sakin olmalarını sağlamak, çözüm yolu olarak görülmektedir.






Pinterest'de Paylaş