Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Kedi maması kediler için çok önemlidir. Kedi maması alırken çok dikkat etmeniz gerekir.

Koku ve tat alma duyusu bizden daha gelişmiş olan kediler bozulmuş bir besinleri ya da kalitesiz mamaları yemek istemezler. Bazı durumlarda kedi sahipleri onun için en uygun mamayı bulmakta zorlanabilmektedir. Kediniz için mama seçerken amacınız sadece onun karnını doyurmak değil aynı zamanda sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeren mamaları tercih etmek olmalıdır.

Ayrıca kediler etobur canlılar olduğu için mama alırken bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız. Protein ve yağ ağırlıklı besinler kediler için vazgeçilmez öğünlerdir. Bunun dışında karbonhidrat ağırlıklı besinlerin uzun süreli tüketimi kedilerde obeziteye yol açacağı için bu tür mamalardan uzak durmanız gerekir.

Peki ileride sorun yaşamamak adına kedi maması alırken dikkat edilmesi gereken diğer şeyler nelerdir?

  •  Kedinizin hem zihinsel hem de bedensel gelişimi için doğru mama seçimi oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle kedi mamalarının ambalajında yazan “süper mama” ya da “besleyici içerik” gibi reklam amaçlı yazılan metinlere aldırış etmeyip içindekiler bölümünü kontrol etmelisiniz.
  • Kedinize mama almadan önce veterinerinize danışarak onun için kuru mamanın mı yoksa yaş mamanın mı daha uygun olduğu konusunda fikir alın.
  • Aldığınız mamadan bir miktar kabına koyarak tepkisini ölçün. Eğer hoşuna gittiyse ve yedikten sonra herhangi bir mide problemi oluşmadıysa doğru bir seçim yapmışsınız demektir.
  • Kedinizin bedensel gelişiminin sağlıklı olması için tercihiniz protein içerikli ve yağlı mamalardan yana olmalıdır.
  • Kedinizin hangi vitamin ya da minerale ihtiyacı olduğu konusunda veterinerinize danışarak bu doğrultuda uygun bir mama seçimi yapmalısınız.
  • Kediniz çok fazla su içmiyorsa yaş mama tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
  • Mama seçimini kedinizin yaşını, cinsiyetini, cinsini ve kilosunu göz önünde bulundurarak yapmalısınız. Genç kedilerin protein ve yağ oranı yüksek mamalarla beslenmesi gerekirken yaşlı kediler protein içeren ancak yağ oranı düşük besinler tüketmelidir.
  • Çok kilolu olan kediler için belirli bir diyet programı yapılarak buna uygun mamalar tercih edilmelidir.

Kedi Mamaları Hangi Besin Maddelerini İçermelidir?

Kedinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için maması aşağıda belirtilen maddeler bakımından zengin olmalıdır.

Magnezyum

Magnezyum sinir sistemi ve dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak magnezyum kedilerin sağlıklı bir vücuda sahip olabilmesi için önemli minerallerin başında gelse çok fazla tüketilmesi bazı sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Eğer kediniz magnezyumu çok fazla miktarda alırsa kalp krizi, halsizlik, idrar kesesinde taş, solunum yolu bozuklukları, depresyon, felç ya da kas ağrıları gibi çeşitli sağlık problemlerine yakalanabilir.

Sodyum

Sodyum kedilerde sinirler arası iletişimin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesi ve vücutta pH dengesinin sağlanması gibi birçok olumlu özelliğe sahiptir. Ancak soyumun tüketiminde de aşırıya kaçmak böbrek hastalıkları, sinir sistemi bozuklukları ya da bazı kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.

D vitamini

Kedinizin günlük D vitamini ihtiyacını karşılaması onun kalsiyum seviyesini de dengelemesine yardımcı olur. Böylece kemik ve dişleri güçlenerek sağlıklı bir şekilde gelişir.

Protein

Protein yönünden zengin beslenen kedilerin kas ve kemikleri sağlıklı bir şekilde gelişir. Ayrıca bağışıklık sistemleri de güçlenerek çeşitli enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimalleri azalır.

Kalsiyum ve Fosfor

Günlük alınması gereken kalsiyum ve fosfor miktarı karşılanamadığında kedide birçok sağlık problemi ortaya çıkacağı için mama seçimi yaparken bu minerallerin belirli bir oranda bulunmasına dikkat edilmelidir.

Lif

Lifler bağırsakların çalışmasını düzenleyerek sindirim sistemi problemlerinin oluşmasını engellemektedir. Bu nedenle kedi maması alırken lifler bakımından zengin olmasına da dikkat edilmelidir.





Pinterest'de Paylaş