Kedi ve köpeklere aşı yapılmazsa ne olur?

Kedi ve köpeklere aşı yapılmazsa ne olur?

Kedi ve köpeklere aşı yapılmazsa ne olur? Hangi önlemleri almak gerekir. Yeni kedi ve köpek sahiplenenleri buraya alalım!

Kedi ve köpekler en çok bakılan evcil hayvanların başında gelmektedir. Dostlarımız ve bazen de aile bireyleri kadar değer verdiğimiz bu canlara gösterdiğimiz önem, bazen onlara duyduğumuz sevgi ile doğru orantılı olmayabiliyor. Bu durumun en büyük sebebi ise aslında ne yapmamız gerektiğini tam olarak bilmememizden kaynaklanmaktadır. Kedi ve köpek besleyen kişilerin büyük bir kısmı ihtiyaçları kadar mama ve su vermenin, bakım için yeterli olduğunu düşünmektedir.

Yapılan en büyük hata ise tıbbi kontrollerinin ve aşılarının yaptırılmaması olmaktadır. Peki, kedi ve köpeklere aşı yapılmazsa ne olur, bu konu hakkında vereceğimiz bilgi, belki de evcil hayvanlarını çok seven ama doğru şekilde nasıl bakabileceğini bilmeyenler için açıklayıcı olacaktır.

evcil hayvan nasıl sahiplendirilir

Aşı, tüm canlılarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin de viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesini, hastalıklarla karşı dirençli hale gelmelerini sağlamaktadır. Ancak aşılarının aksatılması ya da yapılmaması halinde, viral enfeksiyonlara karşı güçsüz olan dostlarımız, ne yazık ki ölümle karşı karşıya gelmektedir.

Kedi Ve Köpekleri Etkileyen Viral Hastalıklar

Aşısı yapılmayan kedi ve köpeklerde sanılandan çok daha fazla viral enfeksiyon kapma riski vardır.

Özellikle yavru kedi ve köpeklerde bu durum, sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümlerin sebebi ise bu hastalıkların bilinen bir tedavi şeklinin olmayışıdır. Aşısı olmayan ve virüs kapmış kedi ve köpeklerde yapılacak tek şey, serum ve yan etkileri tolere edici ilaçlarla onları hayatta tutmaya çalışmaktır. Bu tek çözüm olsa da, genellikle olumlu sonuçlar alınamaz.

Bu hastalıkların en yaygın olanları ve aşılarının mutlaka yaptırılması gerekenleri ise, Distemper (Gençlik hastalığı), Parvovirus (Kanlı ishal),  Parainfluenza Infectious, Canine, Hepatitis, Leptospirozis, Corona, Bronchicine ve kuduzdur. Bu viral hastalıkların yıkıcı etkisi göz önüne alındığında ise kedilere ve köpeklere aşı yapılmazsa ne olur sorusunun cevabını, sanırım artık hepimiz tahmin edebiliriz.

Kedi ve Köpek Sahiplenildiğinde Yapılması Gerekenler

Eğer ailenize yeni bir evcil hayvan eklediyseniz. İlk yapmanız gereken şey mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden geçmesini sağlamak olmalıdır. Daha çok küçük bir yavruysa ve aşıları yapılmamışsa, dışarıda dolaşmasına ya da bahçeye çıkmasına izin vermek yanlış olacaktır. Aksi takdirde virüs alma riski çok yüksektir ve bu istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Hatta bu evrede, eve ayakkabılarınızla girmek bile sakıncalı olacağından, daha dikkatli davranılmalıdır. Özellikle de kedi ya da köpeğiniz aşısız ve siz başka hayvanlarla da ilgileniyorsanız, onları sevmeden mutlaka ellerinizi yıkayıp kıyafetlerinizi değiştirmeye özen göstermelisiniz.





Pinterest'de Paylaş