Kediler Neden Yakaladıkları Böcek ve Diğer Hayvanları Getirip Salonun Ortasına Bırakır?

Kediler Neden Yakaladıkları Böcek ve Diğer Hayvanları Getirip Salonun Ortasına Bırakır?

Güne neşeyle başlamış, tam evden huzurla çıkacakken salonun ortasında bir böcek ya da fare ölüsü görüyorsunuz. Karşısında da size umutla bakan ve bir teşekkür bekleyen kediciğinizi.

Tabii olayın şokuyla hisleriniz allak bullak oluyor. Bir yandan ölen hayvancağıza üzülüyorsunuz bir yandan da kedinizin size hediye getirdiğini sanıp seviniyorsunuz.

İşte o aslında bir hediye değilmiş sevgili patiseverler, Ekşi Sözlük yazarı “strangeworld” bu konuyu şöyle açıklamış.

Kedi sahipleri bilir, kediler balkonda, terasta, bahçede ya da evin herhangi bir köşesinde yakaladıkları hayvanları getirip salonun ortasına bırakır

kediler-bocek-fare-patiliyo-1

Bu hayvan bazen bir kelebek olur bazen bir fare (bu başıma gelmedi neyse ki) kedi sahipleri de bu davranışı “hediye getirdi” veya “tebrik edilmek istiyor” gibi yorumlar yapar. Çoğu kez de espri konusu olmuştur bu konu.

Aslında hayvanlar bunu bizleri eğitmek için yapıyormuş

kediler-bocek-fare-patiliyo-2

Kediler her ne kadar yaklaşık 10 bin yıldır evcil hayvanlar olsalar da avcılık iç güdülerini kaybetmemiş canlılar. Yapılan araştırmalara göre abd’de her yıl 4 milyara yakın kuş kediler tarafından avlanıyor. Bu sayı avladıkları diğer küçük şeyleri de hesaba katınca inanılması güç ama 30 milyara yaklaşıyor. Kedileri bu denli iyi avcılar yapan onların içgüdüleri, bu iş için evrimleşmiş vücutları ve yavruyken annelerinden aldıkları eğitim.

Özellikle dişi kedilerde görülen bu evin ortasına böcek vs. bırakma nedenleri de sizleri bu hayvanları yakalayamayacak durumda görüp eğitmek istemeleri

kediler-bocek-fare-patiliyo-3

O yüzdendir sıklıkla öldürdüğü kelebeği getirip önünüze koyup sizden bir şey bekler bakışları ile size bakması.
Kediler yavrularını eğitirken öncelikle ölü hayvanı getirip yavrunun önüne koyarlar. İkinci aşama ölmemiş ama kaçacak halde olmayan hayvanlarla talim yapmaktır. Emin kedi besleyenler salonun ortasında acı çekerek yerde titreşen böceğin başında sabırla bekleyen kedi manzarasıyla daha önce karşılaşmıştır.

Yani hayvanlar 10 bin yıldır bizi eğitmeye çalışıyor. Bu davranış özellikle kısırlaştırılmış dişi kedilerde çok sık rastlanıyor…

kediler-bocek-fare-patiliyo-4
Hayvanların gözünde ne kadar beceriksiz gözüküyoruz bir düşünün… 🙂

İçerik Kaynağı: EkşiŞeyler.com





Pinterest'de Paylaş