Kedilerde Karaciğer Yetmezliği ve Tedavisi

Kedilerde Karaciğer Yetmezliği ve Tedavisi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sevilen evcil hayvan türlerinden birisi kedilerdir. Zaman zaman çeşitli sebepler yüzünden farklı birtakım rahatsızlıklarla mücadele etmek durumunda kalabilir. Kediler için hayati tehlike taşıyan en önemli hastalıklardan birisi ise hiç şüphesiz kedilerde karaciğer yetmezliğidir.

Bu nedenle kedisinde karaciğer yetmezliği olduğundan şüphe eden kedi sahiplerinin kedilerde karaciğer yetmezliği ve tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi edinebilmek adına mutlaka bu konuda uzman bir klinik ve veterinere danışmaları tavsiye edilir.

Kedilerde Karaciğer Yetmezliği ve Tedavisi

Kedilerde karaciğer yetmezliği genellikle kendisini idrarda beyaz kan hücreleri ve proteinin tespit edilmesi ile gösterir.

Bu durum karaciğer fonksiyonlarında ciddi bir problem olduğuna işaret etmektedir. Bazı tehlikeli enfeksiyonlar, yaşlanma, ciddi bir travma geçirme, zehirlenme ve çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelebilen kedilerde karaciğer yetmezliği…

Tedavi edilmediği müddetçe önemli boyutlara çıkabilmekte ve kedilerin hayatlarına mal olabilmektedir.

Bahsedilen tüm bu nedenlerin yanı sıra yetersiz beslenme nedeniyle de meydana gelebilecek olan karaciğer yetmezliği…

Özellikle düzenli beslenemeyen ve alması gereken günlük vitaminleri alamayan kedilerde daha sık gözlemlenebilmektedir.

Kedilerde Karaciğer Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde karaciğer yetmezliği ve tedavisi ile ilgili ilk olarak teşhis koymadan önce bu rahatsızlığın neden kaynaklandığına yönelik bir araştırmanın gerçekleştirilmesi gerektiğinden söz edilebilir.

Bunun için de hastalığın hangi evreden sonra ortaya çıktığı, çevresel faktörler, kedinin yaşı ve beslenme şekli konusunda detaylı bir incelemeye gidilir.

Kedilerde karaciğer yetmezliğinin teşhisinin tam anlamıyla yapılmasından sonra ise öncelikle protein seviyesi düşük olan ve kolayca sindirilebilen bir mama eşliğinde karaciğer yetmezliğinin tedavisine başlanabilir.

Kedilerde karaciğer yetmezliğinde iltihap kapılmasına neden olan bakterilerin bloke edilebilmesi amacı ile ilaç tedavisi ile birlikte antibiyotik uygulamasına geçilir.

Bu ilaçlar, bakterilerin sebebiyet verdiği rahatsızlıkları elimine etmeleri nedeni ile oldukça önemlidir. Kedilerde karaciğer yetmezliği tedavisi yapılırken düzenli olarak sıvı desteği verilmesi ise hidrasyonu desteklemesi nedeni ile büyük önem taşır.

Kedilerde karaciğer yetmezliği tedavisinde operasyon çoğu zaman son seçenek olarak değerlendirilir. Zira karaciğer yetmezliği hastalığından muzdarip olan pek çok kedi, bu rahatsızlık nedeniyle geçirdiği operasyonlardan sonra kısa ya da uzun vadede yaşamını yitirebilmektedir.

Bu nedenle kedilerde karaciğer yetmezliği tedavisine başlandığı zaman öncelikle beslenme düzeninin değiştirilmesi ve gerekli ilaç tedavilerinin uygulanması yöntemlerine başvurulur. Söz konusu yöntemlerden sonuç alınamaması halinde ise en son çare olarak operasyona geçilir.





Pinterest'de Paylaş