Köpeğim Mama Yemiyor – Köpeklerde İştahsızlık Belirtileri

Köpeğim Mama Yemiyor – Köpeklerde İştahsızlık Belirtileri

Ülkemizde pek çok kişinin tercih ettiği evcil hayvanlardan birisi olan köpekler, bazı zamanlarda mama yemeyi kesebilir ve bu durum sahiplerini fazlasıyla tedirgin edebilir.

Bu nedenle köpeğim mama yemiyor diyerek endişe eden köpek sahiplerine bu sorunun nedenleri ve tedavisinden söz edilebilir.

Köpeğim Mama Yemiyor

Köpeğim mama yemiyor diyen evcil hayvan sahiplerine, bu problemin farklı pek çok nedenden kaynaklanabileceği söylenebilir.

Hem fiziksel hem biyolojik hem de psikolojik nedenler ile meydana gelebilecek bu sorunun farklı faktörler üzerinden ayrı ayrı incelenmesi gerekir.

Köpekler Neden Mama Yemez?

Bir köpeğin mama yememesi halinde ilk olarak mamanın tazeliğini kaybetmesi ve köpeğin damak tadına artık uygun olmamasından söz edilebilir.

Çoğu zaman mama konusunda oldukça seçici olabilen köpekler, mamalarındaki en ufak bir tat değişimini dahi rahatlıkla algılayabilmekte ve mama yemeyi reddedebilmektedir.

Köpekler neden mama yemez sorusuna cevap olarak evcil dostlarımızda olması muhtemel boğaz ve mide problemlerinin varlığından da bahsedilebilir.

Boğaz ve mideleri çok hassas olabilen köpekler, çeşitli bakteriler nedeni ile mide ve bağırsak sorunları yaşayabilmekte ve bu nedenle mamadan kesilebilmektedir.

Aynı şekilde boğaz bölgesinde ağrı ya da acı hisseden köpekler de buna bir tepki olarak mama yemeyi kesebilmektedir.

Mama yemeyen köpeklerde psikolojik bazı sorunlardan da söz edilebilir. Yer değiştirmek zorunda kalan, yanına yeni bir evcil hayvan getirilen, sahibinden uzaklaşmak durumunda kalan ya da işkence gören kediler psikolojik sorunlar yaşayabilir.

Tüm bunların yanı sıra köpeklerde mama yememe sorununun bazı önemli hastalıkların başlangıcı olabileceği de dile getirilebilir.

Köpeklerde Mama Yememe Hangi Hastalıkların Başlangıcı Olabilir?

Köpeklerde mama yememe hangi hastalıkların başlangıcı olabilir diye merak edenlere kanser, sistemik bazı enfeksiyonlar ve karaciğer problemlerinin olabileceğinden söz edilebilir. Diş hastalıkları da köpeklerde mama yememe sorununun en temel nedenleri arasında yer alabilmektedir.

Mama Yemeyen Köpeğe Ne Yapılabilir?

Köpeklerde mama yememe nedenlerinden en önemli olanlarını paylaştıktan sonra mama yemeyen köpeğe ne yapılabilir diyenlere evde kendi başlarına tedavi uygulamak yerine uzman bir veteriner hekimden destek almaları tavsiye edilir.

Zira veteriner hekimler, köpekleri hem dıştan hem de içten muayene ederek neden mama yemedikleri konusunda köpek sahiplerine doğru ve detaylı bilgilendirme yapabilir.

Köpeklerde Mama Yememe Tedavisi ve Sonrası

Köpeklerde mama yememe tedavisi için uzman veterinerler tarafından yapılabilecek muayenelerden sonra gerekli görülmesi halinde ilaç tedavisi ve ek beslenme desteklerine geçilebilir. Köpekte herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve mama yememe sorunu tamamen psikolojik kaynaklı ise iştah açıcı şurupların kullanımı oldukça faydalı olabilir.





Pinterest'de Paylaş