Köpeğinize Asla Yapmamanız Gereken 7 Önemli Davranış

Köpeğinize Asla Yapmamanız Gereken 7 Önemli Davranış

“Sözde” davranış problemi olan köpeklerin sahiplerinden gelen şikayetler çok yaygındır. Havlamalar, kemirilen mobilyalar ve agresiflik gibi nedenlerden ötürü ne yazık ki pek çok köpek kendini barınaklarda bulur. Ta ki karşılarına onlara tüm ilgi ve sevgisini vererek bakacak bir insan çıkana kadar…

Bu da malesef nadiren yaşanan bir durumdur. Birçok köpek, sırf sahiplerinin bilinçsizliği sebebiyle ömürlerinin geri kalanını barınaklarda yahut sokakta geçirmek durumunda kalır.

Bu gibi durumlara son vermek için biz insanlara çok iş düşüyor. Öncelikle, kendi eksiklerimizin farkında mıyız? Eğitimlerimizde, kurallarımızda istikrarlı mıyız? İşte bu soruları kendimize sormamız gerekiyor.

Yanlış yapıyor olabileceğiniz, doğuracağı sonuçlar konusunda köpeğinizi haksız yere suçluyor olabileceğiniz 7 davranış sizlerle:

1. Köpeğiniz Havladığında Bağırarak Onu Susturmaya Çalışmak

kopeklerin hoslanmadigi seyler

Köpeğinizin havlamasının üç nedeni olabilir:

a. Çok sıkılmıştır ve yanlızdır.

Bir düşünün, köpeğinizi evde bırakıp işinize gidiyorsunuz ve 8-9 saat sonra eve geri geliyorsunuz. Bu süre içinde civarda olan bütün komşularınız bu havlama seslerine maruz kalıyor ve haliyle onlara sizi şikayet etme hakkı doğuyor. Köpeğiniz gerekli ilgi ve sevgiyi görmediyse ve evde her gün uzun saatler boyunca yanlız kalıyorsa, bu konuda kendinizi suçlamanız gerekiyor. En başta bunu düşünüp gerekli önlemi almanız gerekiyordu. Tabii ki zararın neresinden dönülürse kardır. Köpeğinizle ilgilenecek bir bakıcı bulmayı, bir komşunuza sizin yokluğunuzda sevgili dostunuza bakması için rica etmeyi düşünebilirsiniz. Ya da şayet iş yeriniz evinize yakınsa, öğle molalarında köpeğinizin yanına gelerek onu mutlu edebilirsiniz.

b. Hiç egzersiz yapmadığı ve oyun oynamadığı için enerjisini havlayarak atıyordur.

Egzersiz yapmadığı, diğer insanlar ve köpeklerle sosyalleşmediği için kapıdan her geçen köpek ve insana “heyecandan” ya da sıkıntıdan havlayan birçok köpek görmeniz mümkün. Bu köpekler ya heyecanlıdır ve sürekli evdedir ya da sürekli bastırıldığı için artık agresif bir köpek haline gelmiştir.

c. Sizin dikkatinizi çekmek için havlıyordur.

Sizin dikkatinizi çekmek için havlayan bir köpeğiniz varsa özellikle neye havladığına bakmanız gerekiyor. Mesela oyun oynarken bir köpeğin havlaması normaldir. Ancak siz ona kuralları belirtirken ya da ona bakmadığınız zamanlarda havlıyorsa, ona arkanızı dönün. Eğer istikrarlı olursanız, zaman içerisinde havlayarak ilginizi çekemeyeceğini anlayacaktır.

2. Tuvaletini Eve Yaptığında Azarlayıp Ona Tuvaletini Göstermek

kopeklerin hoslanmadigi seyler

Köpeğiniz tuvaletini iki koşul altında evinize yapar. Ya tuvalet eğitimini doğru ve istikrarlı bir şekilde almamıştır (ve bu yüzden her yere tuvaletini yapmakta bir sakınca görmez) ya da tuvalet eğitimini almıştır fakat siz onu vakti geldiğinde dışarıya çıkarmamışsınızdır.

Özellikle yavru köpekler, 15 haftalık olana kadar tuvaletini uzun süre tutma kabiliyetine sahip değildir. Çünkü yaşları küçüktür ve kendilerine ait bir bebek bezleri yoktur. Yavru köpeğinizi bazen saatte bir, bazen de iki – iki buçuk saatte bir dışarıya çıkarmanız gerekir.

Bu süre köpeğinize ve sizin süreyi uzatma konusundaki kararlılığınıza göre değişir. Süreyi uzatmak için tuvalet gezintilerini her iki haftada bir, on beş dakika ya da yarım saat geciktirmeyi deneyebilirsiniz. Bu dönem zarfında evde yaşanan kazalarda köpeğinizi azarlarsanız, onu ancak siz bakmadığınız sırada gizli yerlere tuvaletini yapmaya teşvik etmiş olursunuz.

3. Yürüyüşlerde Onun Sizi Çekmesine İzin Vermek

kopeklerin-hoslanmadigi-seyler-patiliyo-3

Yürüyüşler sırasında köpeğiniz eğer sizi bir boğa gibi çekerek önünüzden gidiyorsa, sizi değil kendisini lider olarak görüyordur ve size saygı göstermiyordur. Köpeğiniz yürürken sizin tam yanınızda ya da belki çok az arkanızdaki bir hizada olmalı. Köpeğiniz sizi çekmeye başladıktan sonra ona bu eğitimi vermeniz zaman alacaktır. Köpeğinize her doğru yürüyüşünde ödül vermelisiniz.

İstemediğiniz konularda onu sürekli uyarmaktansa, istediklerinizi yaptığında köpeğinize bol ödül vermek daha etkili olacaktır.

4. Yavruyken Ağladığı Birkaç Gecede Şefkat Göstermek

kopeklerin-hoslanmadigi-seyler-patiliyo-4

Köpeğinizi evinize getirdiniz ve gece kafesine uyuması için yerleştirdiniz. Minik dostunuzun bu sırada ağlaması ya da sızlanması oldukça normal. Annesinden ya da kardeşlerinden ayrılmış olabilir. Bu sizin için önemli bir sınavdır. Zira her ağladında ona şefkat gösterirseniz, bunu her zaman yapmaya devam edecek ve bu yolla ilginizi çekmeye çalışacaktır. Oldukça zor olsa da birkaç gece direnirseniz, daha sonra çok rahat edersiniz.

5. Onu Eğitirken ya da Uyarırken Göz Temasını Kesmek

kopeklerin-hoslanmadigi-seyler-patiliyo-5

Köpeğinizi eğitirken onun gözlerinin içine bakmak ve söylediğinizi yapana kadar göz temasını sürdürmek oldukça önemli. Aynı şekilde köpeğinizi bir konuda uyardığınızda; o oturana, yere yatana ya da pozisyon değiştirip göz temasını kesene kadar sizin göz temasını sürdürmeniz gerekiyor. Göz temasının yarıda kesilmediği eğitimlerin etkisi daha güçlü oluyor.

6. Kendi Koyduğunuz Kurallara Uymamak

kopeklerin-hoslanmadigi-seyler-patiliyo-6

Köpeğinizin eğer evde koltuk ya da yatağa çıkmasını istemiyorsanız, onun hiçbir zaman koltuk ya da yatağa çıkmasına göz yummamalısınız. Köpeğinizin girmemesi gerektiği odaların kapısını her zaman kapalı tutmalısınız. Ya da yürüyüşe gitmeden önce her zaman sizi oturarak beklemesini istiyorsanız, hiçbir zaman oturmadan o kapıdan çıkmasına izin vermemelisiniz.

7. Egzersizi ve İlginizi Yetersiz Bırakmak

kopeklerin-hoslanmadigi-seyler-patiliyo-7

Spor yapmayan bir köpek, ileride davranış bozukluğu gösterecek olan bir köpektir. Fiziksel egzersiz yapmanın onlar için aynı zamanda zihin egzersizi yapmak olduğunu unutmayın. Spor köpeklerin en doğal ihtiyacıdır.

Ayrıca evde bulunduğunuz zamanlarda köpeğiniz ile etkileşim halinde olmanız, ona yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Unutmayın ki patili dostunuzun tek ailesi sizsiniz!





Pinterest'de Paylaş