Köpekler İçin Tehlikeli 15 Besin

Köpekler İçin Tehlikeli 15 Besin

Mutfaktaki yiyeceklerin hepsini köpeklerin de yiyebileceğini düşünmek çok yanlıştır. Bu sadık hayvanlara kıyamamak ve o anda ne yeniyorsa onlarla paylaşmak, aslında onlara iyilik değil kötülük etmek olacaktır. İnsanlar için besleyici olan gıdaların bazıları köpekler için zararlı olabilir. Bu nedenle bilinçli olmak ve köpeğin masum bakışlarına kanmamak gerekiyor. İnsanların tükettiği bazı gıdaları köpeklere hiç vermemek veya verirken miktarını ölçülü tutmak gerekebilir.
Aşağıda köpekler için tehlikeli olabilecek 15 besin maddesi sıralanmıştır:

Şekerli gıdalar

Şekerli gıdalar köpeklerde şeker hastalığının başlıca nedenidir. Bu hastalık ise körlüğe ve iç organların hasar görmesine neden olabilir. Suni tatlandırıcılar bile köpeğin kanında şeker oranını düşürür, karaciğere hasar verir.

Çikolata

Çikolatanın içinde bulunan kafein ve teobromin maddeleri, köpekler için ölümcül olabilir. Siyah çikolata ise çok daha zararlıdır. Bir parça çikolata bile köpeğin karnında acı hissetmesine neden olur. Fazla çikolata yemesi durumunda kasılmalar olur ve köpeği ölüme kadar götürebilir.

Çiğ yumurta

Çiğ yumurtada bulunan Avidin enzimi, B7 vitamini emilimine mani olur. Bu durum köpeğin derisini ve tüylerini etkiler.

Soğan ve sarımsak

Köpeklere kesinlikle soğan ve sarımsak verilmemelidir. Soğandaki bileşenler köpekleri zehirleyebilir. Bu durum 3-4 gün içinde ortaya çıkar.

Avokado

Küçük bir parça bile köpeğin zehirlenmesine yol açabilir.

Kedi maması

Kedi mamalarında yağ ve protein oranı yüksektir. Köpeğe kedi maması verilirse gereğinden fazla yağ ve protein almış olur. Bu ise köpeğin kalp ve damar sistemlerini etkiler, karaciğeri yağlandırır ve böbrek rahatsızlıklarını tetikler. Buna karşılık gerekli olan aminoasitleri kedi mamasından alamaz.

Tavuk

Özellikle tavuk kemikleri kıymık gibidir ve köpeğin boğazı için son derece tehlikelidir. Ayrıca mide ve bağırsakları için de risklidir.

Küflü yiyecekler

İnsanların yiyemeyeceği hiçbir yiyecek köpeklere de verilmemelidir. Köpeğe verilen gıdalar küflü ise, köpeğin sağlığını bozabilir. İçeriğindeki mikotoksinler köpekleri zehirleyebilir.

Üzüm

Yaş veya kuru üzüm, içerdiği toksinler yüzünden köpeğin kusmasına, ishal olmasına veya böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Mısır koçanı

Üzerinden mısırı ile verilen mısır koçanından küçük bir parça bile köpeklerin bağırsaklarını bozmaya yeterlidir.

Süt ürünleri

Sütte bulunan laktoz köpekte hazımsızlık, gaz ve ishal ile sonuçlanan problemlere neden olabilir.

Çiğ somon balığı

Pişmiş somon balığı zarar vermiyor ama çiğ somon parazit oluşumunu hızlandırıyor. Bir hafta içinde yüksek ateş, kusma ve ishal başlıyor.

Ciğer

Bir miktar pişmiş ciğerin bir zararı yok, ancak fazla verilirse ciğerdeki A vitamini köpeğin kemik yapısını bozar.

Sucuk, sosis ve salam

İçerdiği yüksek miktada sodyum, protein, yağ ve baharatlar köpeğin sindirim sistemini bozar, yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olur.

Hayvansal yağlar

Yemeklerden kalan tavuk derileri ve etlerin yağları köpeğin zehirlenmesine yol açabilir.





Pinterest'de Paylaş