Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Muhabbet Kuşu bakımı konusunda bilinmesi gereken; bünyelerinin oldukça zayıf olduğudur. Bu sebeple beslenmesine ve korunmasına çok dikkat etmeniz gerekir.


Oyuncaklar: 
Oyuncaklar zihinsel egzersiz oluşturması açısından yararlı olup fiziksel egzersize teşvik eder ve gaga soyulmasını kolaylaştırır. Ne var ki kuşun güvenliği düşünülerek seçilmelidir. Çiğnenebilir oyuncaklar; ağaç dalları, çam kozalağı, köpek için üretilmiş işlenmemiş deriden çiğneme oyuncakları, doğal fiber ipler ve yumuşak beyaz çam gibi maddelerdir. Aksesuarlar konusunda dikkat edilmesi gereken; tümü kafesteyken bile kuşun uçabileceği ve nesnelere çarpmadan hareket edebileceği yeterli alan bulunmasıdır. Hafta içinde farklı oyuncakları bir kaç günde bir rotasyon şeklinde kullanmak kuşun ilgisinin devamını sağlar. Sıkılmış bir kuş çeşitli davranış ve sağlık problemlerine karşı risk altındadır. Güvenli oldukları sürece mümkün oldukça çok çeşit kullanılmalıdır.
Tünekler: Ağaçtan ve değişik kalınlıklarda birkaç tünek olması kuşun ayak sağlığının korunması için önemlidir. Muhabbet kuşları, genelde tüneğin kafesin en yükseğinde olmasını tercih ederler.

Kafes altlığı:

Kafes altlığının ve kapların günlük temizlenmesi hem besin bozulmalarıyla ilgili problemleri önler hem de hastalıkların potansiyel tehlikelerine karşı sahibini uyarır. Kafesin tam temizliğinin haftada bir yapılması tavsiye edilir. Kokulu temizleyiciler kuşların solunum membranlarına zarar verebilir.

Bütün nesneler sıcak sabunlu suda veya bulaşık makinesinde yıkanabilmelidir. Dezenfeksiyon amacıyla 1 galon suya yarım kapak çamaşır suyu kullanılabilir. Kafes altlığının ve kapların günlük temizlenmesi hem besin bozulmalarıyla ilgili problemleri önler hem de hastalıkların potansiyel tehlikelerine karşı sahibini uyarır.

Muhabbet kuşları nasıl beslenmeli?

Kafes kuşlarının önünde devamlı gıda ve su bulundurulmasından çok sabah akşam beslenmesinin birçok bakımdan yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu uygulama kuşa yemin toplanma ve sunulma zamanlarını öğreterek onun iştahını uyaracaktır. Beslenme , can sıkıntısını giderme aracı olmaktan çıkacak ve şişmanlık ve diğer beslenme sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltacaktır. Sabah akşam beslenmesi ile kuşun iştah ve beslenme davranışlarındaki değişiklikler daha kolay izlenebilecektir.

Kuşun ulaşabileceği bir yerde daima temiz su bulundurulmalıdır. Kuşun dişleri olmadığı için sindirime yardımcı olabilmesi için kafes altına veya bir yemliğe mutlaka kum konulmalıdır.

Kuşa günlük verilecekler: Peynir, pişmiş yumurta, et : yarım bezelye büyüklüğünde.Küçük tohumlar : 15 dakika süreyle yiyebildiği kadar.Taze koyu yeşil sebze : 1 yemek kaşığı kadar Ekmek veya bisküvi (su veya portakal suyu içinde yumuşatılmış olabilir. ) : yarım Yemek kaşığı kadar.
Kuşa haftada 1 – 2 kez verilecekler: Koçanlı taze mısır : 1/8 mısır parçası.
Kuşa ara sıra verilecekler: Yoğurt :1-2 damla.
Kuşa daima verilecekler: Mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu, kum.

Sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler:

Hastalıklar sadece hasta kuşlarla temasla geçmez. Bulaşık yem, oyuncak , kafes ve dükkandan eve getirilen her türlü , dezenfekte edilmemiş ürünle bulaşır. Kafese yeni bir malzeme konulduğunda sıcak sabunlu sularla yıkanmalı ve çok iyi durulanmalıdır.

Açık satılan yemler bir kuşa hastalık bulaşması için en büyük riski oluştururlar. Bu sebeple kapalı paket yemler tercih edilmelidir.

Muhabbet kuşlarının diğer kuşlar ile teması engellenmelidir.

Yazın balkonda özellikle kargaların saldırısına maruz kalmamaları için yalnız bırakılmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Muhabbet kuşları için aşı üretilmemektedir. Sadece koruyucu amaçlı olarak sularına katılabilecek vitamin antibiyotik kombinasyonu içeren ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlarla ilgili bilgiyi kliniğimizden alabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gerekenler:

Kuşun suluğu ve yemliği her gün fırçalanarak temizlenmeli. Kafes ise haftada bir kez temizlenmelidir.

Tüy bakımı için kuşlar üzerine su püskürtülerek kuşun kendi tüyünü düzenleme isteğini artırmak gerekir.

Kuşları şampuan, sabun vs. ile yıkamak sakıncalıdır.

Kaynak: Zeytinburnu Veteriner Kliniği





Pinterest'de Paylaş