Muhabbet Kuşu Parazitlerden Nasıl Temizlenir?

Muhabbet Kuşu Parazitlerden Nasıl Temizlenir?

Parazitler, evlerde beslenen kediler, köpekler, hamster’lar veya tavşanlar gibi ne yazık ki muhabbet kuşlarının da büyük problemidir. Bit ve pire gibi birçok parazit türü muhabbet kuşlarını rahatsız etmekte, ayrıca kanlarını emdikleri için zarar vermekte ve başka sağlık sorunlarına da neden olmaktadır.



Muhabbet kuşlarının sürekli kaşınması dikkat çekerse, gövdelerini bir yerlere sürtüp duruyorsa, ya da sürekli olarak tüylerini kabartıyor ve silkeleniyorsa kesinlikle bir parazit varlığından şüphe edilmelidir.


Parazitlerin en sevdikleri yerler pis ve nemli alanlardır. O bakımdan kafesleri sık sık temizlemek ve kirli bırakmamak, muhabbet kuşlarının bakımında en önemli kuraldır. Bit ve pire gibi parazitlerin oluşumunu engellemek için kafesin haftada en az iki kere temizlenmesi gerekiyor. Özellikle kafesin tabanı ve kuşların bastığı tünekler bol su ile yıkanmalıdır. Suluk ve yemlikler de pis bırakılmamalıdır. Temizlik, büyük oranda parazit oluşumunu engeller.



Ancak bir kere parazit geldiyse bundan kurtulmak için şunların yapılmasında yarar var:
Petshoplarda muhabbet kuşları için özel üretilmiş ve bit ve pireleri yok etmek için kullanılan ilaçlardan alınabilir. Bunların kullanım yöntemleri üzerlerinde yer almaktadır.



Ama kafeslerini temizlemeden, ne yapılarsa yapılsın yararı yoktur. Kafesin, suluğun ve yemliklerin tamamen bol deterjanlı suyla yıkanması ve kurutulması gerekir.


Ayrıca petshoplarda bit ve pire losyonunu da satılmaktadır. Bu losyon belli bir uzaklıktan ve muhabbet kuşlarının gözlerine ve ağızlarına gelmeyecek şekilde gövdesine ve kanat altlarına sıkılmalıdır. Bu losyonlar tüm parazitleri yok etmekte etkilidir.


Bir de muhabbet kuşları daha sık aralıklarla yıkanmalıdır. Bir şişeye temiz su koyularak 10 cm uzaktan dört beş kere üzerlerine su püskürtülmelidir. Ayrıca muhabbet kuşları için satılan banyo kapları da kafesin uygun yerine yerleştirilmelidir.



Bu sayılanlar yanında yine de muhabbet kuşunun bir veterinere götürülmesi yararlı olur. Veteriner kontrolünde olması sağlıklı olması açısından daha uygundur. Çünkü dış parazitler muhabbet kuşlarının cildini tahriş eder ve başka cilt problemlerine de neden olabilir. Bu yüzden veteriner tedavisi önmeli olmaktadır.



Muhabbet kuşlarını rahatsız eden parazitler sadece pire ve bitler değildir. Kene, uyuz, akar (myte) ve mantar parazitleri de bu sevimli kuşların sağlıklarını tehdit etmektedir. Ancak onların sağlıklı ve canlı olmaları tamamen temizliğe bağlıdır.


Zamanında bakımlarını düzgün yapmak ve muhabbet kuşlarına hijyenik ortam sağlamak, parazitlerden uzak kalması için yeterlidir. Parazit tedavisinde kullanılan ilaçlar hem veterinerlerde hem de petshoplarda bulunmaktadır. Ancak bir veteriner kontrolunda ilaç kullanılması daha doğrudur.
 




Pinterest'de Paylaş