Muhabbet Kuşu Türleri Nelerdir?

Muhabbet Kuşu Türleri Nelerdir?

Bu canlı renkleri olan, cıvıl cıvıl ve gerçekten evde can yoldaşı olabilecek muhabbet kuşları, ilk bakışta birbirlerinin aynısı görünseler de işin gerçeği farklı türlere sahip olmalarıdır. Nasıl ki köpek değip geçilmiyorsa, onlarca farklı ırka ve her ırkın farklı özelliklerde yüzlerce çeşidi bulunuyorsa, o kadar fazla olmasa da muhabbet kuşlarının da farklı ırkları ve türleri bulunuyor.

Muhabbet kuşunun tür özellikleri de bilinmelidir. Farklı ırklardan gelen muhabbet kuşları, farklı fiziksel özellikler yanında farklı kalıtsal özelliklere de sahiptir.

Burada muhabbet kuşlarının birkaç türü hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır:

  • Açık yeşil muhabbet kuşları: Bu ismi renginden dolayı alır. Bunlar doğal kuşlardır ve hiç mutasyona uğramamıştır. En kolay konuşan türleri budur. Kısa kelimeleri ve içinde tekrarlayan heceleri olan kelimeleri hızlı öğrenebilirler. Yaklaşık 5 ile 8 yıl arasında yaşarlar. Ömürleri tamamen yaşam koşullarının kalitesine bağlıdır. Boyları 18 cm civarındadır. Bağışıklık sistemleri güçlüdür.
  • Jumbo muhabbet kuşları: Bunlar İngiliz veya Hollanda türü olarak da anılır. Normalden iri oldukları için Jumbo olarak adlandırılırlar. Kafası ve göğsü iridir. Boyları ortalama 24 cm’dir. Bu türün kafasındaki tüyler çoktur. Gözleri tüylerinin içinde kaybolmuş gibidir. Gagasının üzeri bile tüylerle kaplıdır. Başında bu kadar çok tüy olması bu bölgede alerji ve parazit çoğlamasına neden olabilir. Eğer kuşta kaşıntı, kabarıklık ve iştahsızlık gibi durumlar hissedilirse mutlaka bir veterinere götürülmelidir.
  • Albino muhabbet kuşları: Bunlar beyaz tüylü ve kırmızı gözlü oldukları için bu ismi almışlardır. Ülkemizde bulunan Albino muhabbet kuşlarının yüzde 90’ı dişidir. Genelde muhabbet kuşlarının gagalarının üst kısmı, yani burun deliklerinin olduğu bölge koyu renkli ise erkek, açık ise dişi olduğu kabul edilir. Ancak Albino’larda bunun tam tersidir. Eğer tüylerin parlak ışık altında bakılırsa, kanat tüyleri mavi, açık mavi ve açık yeşildir. Ancak genlerinde gelen özellikle bu tür muhabbet kuşları deri hastalıklarına karşı dayanıksızdır.
  • Pakistan muhabbet kuşları: Normal boyutlardan oldukça küçüktürler. Hatta boyları serçe kadar denebilir. Bu tür ülkemize kaçak olarak getiriliyor.
  • Çekoslovak muhabbet kuşları: Bunların kuyruk ve kanat tüyleri uzundur. Bu onları olduğununda uzun ve iri gösterir. Oysa vücut yapıları incedir.

Aslında evlerde bakılan muhabbet kuşlarının yapıları mutasyona çok uygundur. Çünkü bu kuşların kalıtsal özellikleri, yaşadıkları ortamın koşullarına bağlı olarak değişir. Sadece doğada yaşayan muhabbet kuşları fazla genetik değişime uğramazlar.





Pinterest'de Paylaş


1 Yorum


  • Patiliyo
    Mine Turan

    😍🤩❤️

    17.05.2020 04:36:38 Reply