Muhabbet Kuşum Yumurtalarını Yiyor, Neden Olabilir?

Muhabbet Kuşum Yumurtalarını Yiyor, Neden Olabilir?


Muhabbet kuşlarının yumurtalarını yemesi bazı nedenlerden dolayı olabilir. İlk duyduğunuzda kulağınıza ilginç gelse de, muhabbet kuşunuz yumurtlarını yiyor olabilir. Bunun neden kaynaklandığını ve nasıl bir tedbir almanız gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz.



1. Kalsiyum eksikliği
Yumurtlama dönemine girdiklerinde muhabbet kuşlarında bazı eksiklikler görülebilir. Bu dönemde yeterince kalsiyum alamadıklarında, bu olumsuz davranışı sergileyebilirler. Muhabbet kuşlarının yumurtalarını yemelerine eğilim göstermelerinde etkili nedenlerden birisi olarak görülmektedir.



2. Kuluçka koşulları
Yine diğer faktörlerden birisi de kuluçka şartlarının uygun olmamasından kaynaklıdır. Muhabbet kuşları yumurtalarını yediğinde, aklınıza bu seçeneği de getirebilirsiniz. Böyle bir durumda ne yapmanız gerektiğinin yanıtını arıyorsanız, oldukça basit bir şekilde görebilirsiniz. Çünkü kuluçka dönemlerinde rahatsız etmemeniz gerektiğinin böylece farkına varabilirsiniz.



3. Stres yaşamaları
Kuluçka döneminde yaşayacakları stresin de yine yumurtalarını yemelerine nede olabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle şartları uygun bir hale getirmeye çalışmalı ve bu faktörlerden uzaklaşmaları için çaba göstermelisiniz. Böylece yumurtaları yemelerinin de önüne geçebilirsiniz.



4. Psikolojik sorunlar
Dişi muhabbet kuşlarının yumurtlama dönemlerinde bazı olumsuzlukları yaşadıkları görülebilir. Bu durum psikolojik olarak sorunları yaşamalarına yol açmaktadır. Bu nedenle de sonuç hiç beklemediğiniz bir şekilde gerçekleşerek, yumurtalarını yemelerine neden olmaktadır.



5. Agresif karakterler
Dişi muhabbet kuşlarının karakterleri bakımından incelendiğinde, agresif yapıya sahip olmaları durumunda bu sonucu alabileceğinizi göstermektedir. Buna göre yumurtalarını neden yediğini merak ediyorsanız, yapılarında bu tür davranışlara eğilim gösterip göstermediklerine bakabilirsiniz.



6. Kıskançlık belirtisi
Eğer çiftleşme döneminde olan veya kuluçkada olan dişi muhabbet kuşlarının yanına başka bir kafeste dahi olsa muhabbet kuşlarını getirdiğini görmüşse, kıskançlık yapabilir. Yuvasını açık baktığınızda ise hiç yumurtaların kalmadığını ve yediğini görebilirsiniz.



7. Yavru çıkmayacağını anlamaları
Dişi muhabbet kuşları hassas yapıda canlılardır ve aynı zamanda yumurtalarından yavru çıkmayacağını anladıklarında yumurtalarını yemektedirler.



Neler yapılmalıdır?
Muhabbet kuşlarınızın strese kapılmalarını engellemeli, kıskançlıklarının üzerine gitmemeli ve kalsiyum eksikliklerini gidermeleri amacıyla uzman veterinerlerden destek almalısınız. Bunun yanında rahatsız olabileceği diğer faktörlerle ilgili de adımları atabilir ve düzelteceğiniz şartlar çerçevesinde sizler de tüm tedbirleri almaya çalışabilirsiniz.
Muhabbet kuşlarınızın yaşlarına göre hareket edebilir ve vitamin takviyesine gerek duyulduğu dönemlerde profesyonel yardımları alabilirsiniz. Böylece yumurtaların döllenme şanslarını daha yüksek sınırlara çıkarabilirsiniz.
Ancak tüm bunlara rağmen üst üste birkaç kuluçka evresini geçirdiklerine şahit olacağınız muhabbet kuşlarınızda, hala yuvaların boş olduğunu görüyorsanız veya yumurtalardan yavru çıkmıyorsa, bu durumda eş değiştirme yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde yumurtaların içerisinde yalnızca kurumuş yumurta sarısını görmekten kurtulabilir veya yumurtaların yerinde olduğunu da görebilirsiniz. Herhangi bir zarar vermediklerine şahit olmak için bu şartları uygun hale getirmelisiniz.
 




Pinterest'de Paylaş