Öğrenelim: Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Öğrenelim: Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Evde beslemekten hiç çekinmediğiniz ve büyük bir mutluluk duyduğunuz sevimli dostlarınız arasında bulunan muhabbet kuşlarının ne kadar süreyle sizinle olabileceğini ve bunu hangi faktörlerin etkileyebileceğini aktarmak istiyoruz. Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar? sorusuna yanıt alarak, sizler de bu konuda bilinçli bir biçimde hareket edebileceksiniz.



Muhabbet kuşlarının doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürmeleri halinde bu süreler ortalama olarak 5-6 yılı bulacaktır. Ev ortamında bakıldıklarında ise bu sürelerin ne kadar artacağı veya azalacağı, sunulacak olan yaşam şartlarına göre değişecektir. Çünkü beslenmesinde ve fiziki olarak ihtiyaçlarında bulundukları ortamın ne kadar ideal bir seviyede olduğunun belirlenmesi son derece önemlidir. Buna göre bu sürenin artacağı veya azalacağından söz etmek mümkündür.
Muhabbet kuşlarının yaşam sürelerini etkileyen faktörlerden birisi genetik yapıları olurken, diğeri ise bulundukları ortamlarda refahı ve stresten uzak kalmayı başaracak olmalarıdır. Bu şartları sağlayacak olan sahiplerinin de katkısıyla, yaşam süreleri beklenilenin üzerinde olabilir.



Ev ortamında ne kadar süre yaşarlar?
Muhabbet kuşlarının bakımının eksiksiz ve steril bir şekilde yapılması halinde yaşam süreleri 5 ile 11 yıl arasında değişecektir. Doğada yaşadıklarında erkek ve dişilerinde 5 yılı çok aşmayan bu sürelerin, ev ortamlarında bakılması halinde arttığına dikkat edebilirsiniz. Yetişkinlik sürelerine erkek muhabbet kuşlarında 5-6 ayda gelinirken, dişi kuşlarda ise 8 ile 12 ayı bulduğu görülmektedir.



Kafeslerinin bakımı, bulundurulması gereken malzemeleri ve temizliğinin yapılması konularında eksiksiz hareket edilmesi, bu sürelerde etkileyici bir faktör olacaktır. Aynı zamanda kafeslerinin bulundukları yeri sabit tutmak, kapalı alanlarda özgürce hareket etmelerini ve aile bireyleri ile kaynaşmalarını sağlamak gibi faktörler de streslerini atmalarında etkili olacaktır. Aynı zamanda rüzgardan uzak tutmak ve aşırı sıcakta bırakmamak, parazit gibi durumlarda hemen tedbirini almak, bu süreleri uzatabilir. Eğer aksi bir durumla karşılaşırsanız ve hastalandığını fark ederseniz, mutlaka uzman bir veterinerle görüşmeniz gerecektir.



Böylelikle hassas ve titiz davranmanız neticesinde muhabbet kuşlarının yaşam sürelerini çok aşmasını bekleyebilirsiniz. Bugüne kadar bazı örnekleri incelediğinizde 20 yıla yakın bir yaşam süresi olan kuşların bildirilmekte olduğunu görebilirsiniz.  Bu nedenle üzerinize düşen görevlerinizi tam olarak yerine getirdiğinizde, minik dostlarınızın daha uzun yıllar boyunca sizinle birlikte kalmasını sağlayabilirsiniz. Ailenizden birisi haline gelecek olan bu sevimli dostlarınızla birlikte daha fazla vakit geçirmeyi ihmal etmemelisiniz. Sevgi ve oyun ihtiyaçlarını gidermeniz halinde size karşı daha bağımlı bir hale geleceklerdir. Bunu davranışları ve hareketleriyle size göstermeyi ihmal etmeyeceklerdir.



Muhabbet Kuşlarınız için bu bilgi içeriklerimize de göz atınız:
Muhabbet Kuşu Yıkanır mı?
Muhabbet Kuşlarının Çiftleşme İsteği Nasıl Fark Edilir?




Pinterest'de Paylaş