Yavru Kedilerde Pire Nasıl Temizlenir?

Yavru Kedilerde Pire Nasıl Temizlenir?

Kediler pire ve kene gibi haşerelerin bulaşmasına imkan tanıyacak bir vücut yapısına sahiptir. Tüylerinin yoğun olması nedeniyle uzun süre pireyi veya keneyi taşıyabilen kediler eğer sokak veya bahçe ortamında bulunuyorsa daha kısa sürede bu haşereleri edinebilirler. Yavru kediler ise sokak ortamında doğum yapan anne kedilerden sonra bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığından ve kendilerini temizlemekte zorlandıklarından dolayı pire ve kenelere karşı açık alan oluştururlar. Kedilerde pire nasıl temizlenir, yavru kedilerdeki pire temizliği ile yetişkin kedilerdeki pire temizliği aynı mıdır şeklindeki konular ise önemini korumaktadır.

Pireler Yavru Kedilere Zarar Verir Mi?

Kedilerin tüylerinin arasına yerleşen pireler bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde 2000 ila 3000 arasında sayıya ulaşabilirler. Bu durum ise kedinizi rahatsız edeceği gibi sizi de rahatsız edebilir ve hatta evinizdeki eşyalarınıza da bulabilir. Yetişkin kedilerde pireler fark edildiğinde çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilirler. Ancak yavru kedilerde pire nasıl temizlenir sorusuna yetişkin kedilerdeki gibi ilaçla cevabını vermek doğru değildir. Çünkü yavru kedilerde bu ilaçlar kullanıldığında toksik madde oluşumuna neden olduğu gibi yavru kedinin vücudundaki dengeleri de bozacaktır. Hem pireleri temizlemek hem de bunu ilaçsız bir şekilde yapmak için doğal yöntemler denenebilir.

Yavru Kedilerdeki Pireleri Temizlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Yavru kedilerde pire olduğunu öğrendiğiniz anda mutlaka veterinerinize giderek kediniz hakkında bilgi almanız gerekir. Çünkü yavru kedilerde 8 haftadan küçük olmaları halinde uygulanacak doğal tedaviler bile zararlı olabilir. Veterineriniz size kedinize yapılacak bakım hakkında bilgi verecektir.
  • Yavru kedinizde pire olduğunu öğrendiniz ve veterinere de götürmüşseniz internet üzerinden ya da petshoplarda satılan pire taraklarından alarak kedinizi taramaya başlayabilirsiniz. Ancak pire tarağını kullanırken şu konulara dikkat etmeniz gerekir:
  • Kedinizin vücudundaki pireler kuru halde çıksalar bile bu pireleri öldürmediğinizde çevreye zıplayacaklardır. Pireleri öldürmek içinse bir kap su hazırlamanız ve pireleri tarakla bu suyun içine taramanız gerekir.
  • Kedinizdeki pireleri daha iyi bir şekilde temizlemek için yarım çay bardağı banyo yağının üzerine 5 çay bardağı su ekleyerek kedinizin vücuduna sprey olarak sıkabilirsiniz. Banyo yağı pireleri kayganlaştıracak ve daha kısa sürede çıkmalarını sağlayacaktır. Pire tarağı ile de düzgün bir şekilde taramanız halinde pirelerin büyük bir kısmı ortadan kalkacaktır.
  • Kedinizin uzandığı veya gezindiği alanları elektrikli süpürge ile temizleyin.
  • Nevresim, yastık kılıfı gibi sizin de kullandığınız alanları yıkayın.
  • Eğer yavru kediniz evde baktığınız halde pireye yakalanmışsa evinizi boşaltarak çeşitli pire ilaçları ile temizlemeniz gerekecektir.
  • Bahçenizde pire sorunu varsa buradaki evcil hayvanları çıkararak çevre ilaçlama ürünlerini kullanabilirsiniz.




Pinterest'de Paylaş