Dogo Arjantin Cinsi Köpek Özelliği ve Detaylı Bakımı

Dogo Arjantin Cinsi Köpek Özelliği ve Detaylı Bakımı

İlk olarak Arjantinli bir genetik uzmanı tarafından 1920 yılında üretilen Dogo Arjantin, 9 ayrı cins köpeğin melezlenmesi ile elde edilmiş bir ırktır. Hem dayanıklı hem de güçlü bir av köpeği olması için üretilen bu köpekler, beklentileri fazlası ile karşılayan bir melez ırk olmuştur.

Bir Dogo Arjantin yanınızdan geçerken, fark etmemeniz mümkün değildir. Kaslı ve atletik yapısı, iri cüssesi ve sert yüz ifadesi ile asalet timsali bu köpek, aslında herkesin besleyebileceği bir cins değildir. Özgürlüklerine düşkün, sert ve sosyal olmamalarının yanı sıra, eğitilmeye de hevesli değillerdir. Bu sebeple Dogo Arjantin cins köpek sahiplenmek isteyenlerin hem eğitim hem de bakım konusunda tecrübesi olması gereklidir.

Dogo Arjantin Cins Köpek Özellikleri

Dogo Arjantin cins köpek özellikleri her ne kadar avcı olması için tasarlanmış olsa da, çok iyi bekçi köpeği de olabilmektedir. Polis köpeği, arama kurtarma ve askeriye içinde eğitilen bu ırk, kaslı ve iri yapısı ile dikkat çeker. 70cm boya ve 45-50kg ağırlığa ulaşabilen iri bir köpektir. Diğer hayvanlara hatta kendi cinsinden olan diğer köpeklere bile çok agresif olan Dogo, ortalama 13-15 yıl yaşarlar.

Vücut yapıları

Güçlü çenesi, uzun kulakları ile atletik yapısını ve avcılık özelliklerini İrlanda kurt tazısı, Pointer, Bulldog, Pirenei dağ köpeği, Boxer, Dogue Bordeaux ve Bullterrier’den alan bu köpek, sahibine sadık ve oldukça zeki bir ırktır.

Dogo çok küçükken alınıp, aile içerisinde sevgi görerek ve soysal büyütüldükleri takdirde, sevecen ve sadık olabilseler de, agresif yapıları kızdıkları zaman ortaya çıkabildiği için, çocuklu ailelerin beslememesi gereken bir ırktır.

Dogo Köpek Bakımı

Bu köpek ırkı kısa tüylü olduğu için Dogo Arjantin cins köpek bakımı çok kolaydır diyebiliriz. Ancak, tırnakları yapısal olarak içe doğru kıvrılmaya müsait olduğu için düzenli olarak tırnaklarının kısaltılması önemlidir. Ölü tüyleri almak için haftada bir taramanız ve 10 günde bir yıkamanız yeterli olacaktır.

Enerjik ve hareketli yapısı gereği, düzenli egzersiz yapabilmesi ve hareket edebileceği geniş bir alanın olması, bedensel sağlığının korunması için önemlidir. Aksi taktirde zaten agresif olan yapıları, enerjilerini harcayamadıkları için saldırganlığa dönüşebilir.

Besinleri

İkinci aydan itibaren D vitamini ve kalsiyum takviyesi önerilen Dogo Arjantin’leri beslerken, alerjik bünyeleri sebebi ile kuru mamayı tercih etmeniz doğru olacaktır. Ancak hazır ve kuru mamalarda da tavuklu olanlar alerji yapabildiği için sığır ya da kuzu etli olanlar ile beslenmelidir.





Pinterest'de Paylaş