Hamile Kediler Beslenirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Hamile Kediler Beslenirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bütün canlılarda olduğu gibi kedilerin hamilelik döneminde de beslenme önemlidir. Yavru bekleyen kedilerin besin ihtiyaçları artar. Doğal olarak bu dönemde kedinin beslenme yöntemi de farklılaşmalıdır. Bu dönemde hem doğuracak olan kedinin hem de doğmayı bekleyen yavruların kuvvetli beslenme ihtiyacı olacaktır.

Esasen doğum yapacak kedinin gıdasında, yetişkin bir kedinin gıdasında olması gereken besin maddelerinden bir miktar fazla oranda besin maddeleri olmalıdır. Bilhassa yüksek kaloriye ihtiyacı olacağı için hamile kediler protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar ile beslenmelidir.

Hamilelik durumu, kedinin mide ve bağırsakları üzerindeki baskıyı arttıracağı için de genelde doğuracak kediye sindirimi kolay gıdalar verilmesi önerilmektedir. Hamilelik ilerledikçe ve doğacak yavrular büyüdükçe, kedinin mide hacmi küçülecektir. Bu durum özellikle hamileliğin 20. gününde daha belirgindir.

Ayrıca vücudundaki hormonlar yüzünden hamile kedinin iştahında azalma olacaktır. Bu yüzden protein ve enerji değerleri yüksek gıdalar ile beslenmesine yarar bulunmaktadır. Bu tür bir beslenme şekli, aynı zamanda yavruları olduktan sonra da enerji ihtiyacı neredeyse üç kat artacak olan anne kedi için uygun olacaktır. Yavrularını emziren anne kedilerin süt üretimine de destek olacaktır.

Kedilerin hamilelik süresi 63-65 gün arasıdır. Hamileliğin son zamanlarında kediler yalnız kalmak isterler. Eğer ilk doğumları ise genelde sinirli tavırlar sergilerler. Yavruları olduktan sonra ise mükemmel birer anne olurlar. Hamilerlik döneminde fazla oyun oynamazlar ve uyku süreleri artar. Özellikle hamilelik döneminin beşinci haftasından sonra enerji ve gıda maddeleri ihtiyacı hızla yükselir. Doğuma kadar da sürekli artar. Süt verme döneminde de yine yüksek protein ihtiyacı duyar. Ancak hamilelik döneminde kedinin fazla kilo alması önlenmelidir. Aksi halde kedi doğumda sıkıntı yaşayabilir. O nedenle kedinin beslenmesinde kiloya dikkat etmek en önemli konudur.

Kedinin beslenmesinde ve süt üretmesinde protein kadar kalsiyum da önemli bir mineraldir. Kalsiyum yetersizliği yüzünden anne kedinin vücudunda şekil bozuklukları olabilir. Ancak yine de fazladan kalsiyım ve vitamin kullanımı mutlaka bir veteriner kontrolünde olmalıdır.

Eğer hamile kedi iştahsızlık gösteriyor ve verilen gıdaları almıyorsa, büyük bir ihtimalle hamileliğin dokuzuncu haftasına girmiş demektir ve doğum çok yakındır. Yavruları olduktan sonra en fazla 24 saat içinde iştahı normal döner. Genelde piyasada hamile kedilere yönelik bir hazır gıda yoktur. Ancak hamile veya süt veren kediler için, hazır yavru mamaları iyi bir gıda maddesidir.
Bu arada hamilelik ve emzirme döneminde anne kedilerin beslenmesinde gıdalardaki yağ oranı da önemlidir. Yağ bakımından yüksek oranlı gıdalar, anne kedilerde süt oluşumunu da hızlandırmaktadır.





Pinterest'de Paylaş