Kediler Neden Böcek Avlamaya Bayılır?

Kediler Neden Böcek Avlamaya Bayılır?

Kedilerin en temel özellikleri avcı olmalarıdır. Avlanma kedilerin doğal hareketlerinden biridir ve kediler içgüdüsel olarak avlamaya eğimlidirler. Bir kedi ne kadar evcil olsa da, kapalı ortamlarda itina ile beslense de bu avcılık yeteneklerini hiçbir zaman kaybetmez. Dikkat edin, bir heves eve alınan ve evcilleştirilen ve sonradan bir daha doğaya bırakılan hiçbir hayvan yaşamlarını devam ettiremez. Ancak bu konuda kediler çok ayrıcalıklıdır. 

Avlanma içgüdülerini kaybetmedikleri için evcil bir kedi sokağa bırakılırsa, aç kalmaz. Öyle ki karnı tok olsa bile gördüğü ilk avın peşinden yine gider.

Kediler, kedigiller ailesinden gelmektedir. Kedigiller ailesi etçildir. Saate 110 kilometrenin üzerinde koşabilen leoparlar, yüksek otlar arasına saklanarak ceylan, antilop ve, tavşan avlayan çitalar, bu ailenin en büyük etoburları aslanlar, Asya’nın nemli ve sazlık ormanlarında yaşayan kaplanlar, Amerika’nın ıssız ve dağlık sahralarında yaşayan pumalar, Güney Amerika’nın bataklık ormanlarında yaşayan jaguarlar, hepsi kedigiller ailesindendir. Bunların hepsinin görünüşleri ve davranışları birbirine benzer ve hepinin ortak özelliği etçil ve avcı oluşlarıdır.

Evlerde beslenen kediler bunların yanında olukça masum olsalar da en küçük bir rahatsızlık duyduklarında kolayca tırmıklarını gösterirler. Bunu kendilerine onca özen gösteren sahiplerine bile yapmaktan çekinmezler.

Kediler doğada kendilerinden küçük gördükleri ve fazla saldırgan olmayan bütün canlıları avlayabilir. Kedilerin bu avcılık özellikleri onları küçük kemirgenleri, kuşları, farleri ve çeşitli böcekleri avlamaya da itmektedir. Aslında kediler sadece karınlarını doyurmak için değil oynamak için de avlanırlar. 

Böcekler bu açıdan en iyi örnektir. Yuvarlanan top bir yerde durur. Ama böcek kedinin av alanına girmişse sürekli kaçış hareketi içindedir ve kedi için en güzel oyuncaktır. Bu nedenle bir kedi avını yakalamışsa onu hemen öldürmez.
Uzmanlara göre de kedilerin böceklerin peşinde koşması protein ihtiyaçlarını karşılamak için değildir, sadece davranışsal bir konudur. Çünkü kedilerin beslenmesinde yüksek miktarda protein önemli yer tutar. Bunu ise ancak et yiyerek karşılayabilirler.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre her yıl 4 milyar civarında kuş kediler tarafından avlanmaktadır. Kuşlara eğer küçük kemirgenler ve böcekler de ilave edilirse bu sayının 30 milyar olduğu tahmin ediliyor Kediler bunu içgüdüleri ile yapmaktadır. Kedi sahipleri birçok kere, evin bir köşesinde, terasta, balkonda ya da bahçede ölü bir kuş, böcek veya sürüngen bulmuştur. Çünkü çoğu zaman kediler bu davranışlarına karşılık ödüllenmek isterler.

Kısaca böcekler küçük ve hareketli canlılardır ve kedilerin beyni bunları avlamaya programlanmıştır.





Pinterest'de Paylaş