Kediler Neden Çok Uyur?

Kediler Neden Çok Uyur?

Kedigiller ailesinden bütün hayvanlar, çitalar, aslanlar, kaplanlar, pumalar, jaguarlar ya da leoparlar uykuyu seven hayvanlardır. Gözlerine kestirdikleri her yerde hemen uyuklamaya başlayabilirler. Kediler de öyle. Bütün kedigiller günün hemen hemen 16 saatini uyuyarak geçirirler. Hatta bazılarının günde 20 saat bile uyudukları biliniyor.

Kediler çok uyurlar ama uykularının tamamı derin uyku değildir, genelde uykuları hafiftir. Küçük bir tıkırdı veya dokunma ile hemen gözlerini açarlar. Bu tepkileri aslında hayatta kalma güdüleri ile ilgilidir. Özellikle de doğada yaşayan kediler için. Herhangi bir tehlike anında hemen uyanmak ve dört ayakları üzerinde durmak ihtiyacı duyarlar.
Uzmanlara göre kedilerin yaşamında dört dürtü bulunmaktadır: beslenmek, oynamak, miyavlamak ve uyumak. Çoğu zamanda uyku bu dürtülerin en önündedir.

Bilindiği gibi kediler avcıdır. Aynı aile grubundaki diğer yırtıcı kediler gibi. Ve avcılar için savah güneş doğmadan önceki alacakaranlık vakti en güzel avlanma zamanıdır. Çünkü kedilerin hedefinde olan kuşlar, kemirgenler, sürüngenler ve böcekler bu saatlerde hareketlenirler. Kediler, genlerinden gelen özellikle bu saatlerde avlarının peşine düşerler. Avlanmak ise enerji gerektirir. Avlanırken harcadıkları enerji ise ancak uyuyarak depolanmaktadır. Bu yüzden kedilerin uykucu olmalarının birinci nedeni enerji ihtiyaçlarını karşılamak içindir.

Kedilerin bu kadar uzun uyumalarının bir nedeni de can sıkıntısıdır. Özellikle kediler evde yalnız kaldıklarında uykuyu tercih ederler.

Ancak fazla kilolu kedilerin de fazla uydukları bir gerçektir. Şişman kedilerin hareketleri oldukça yavaştır ve çabuk yorulurlar. Şişman bir kedi aslında ileride daha fazla şişmanlamaya aday demektir. Çünkü sadece beslenen ve hareket etmeyen kedilerin uyumaktan başka seçenekleri yoktur. Bu ise daha fazla kilo olarak geri dönecektir.
Kedileri daha fazla uykuya iten nedeler arasında hastalıklar ve yaşlanma da var. Kediler hasta oldukları zaman enerjileri düşer, güçleri zayıflar ve halsizlikleri artar. Bu ise doğal olarak uyku hali demektir. Aynı şekilde yaşlılık da ciddi bir uyuklama nedenidir.

Metabolizma yavaşladığı ve hareketsizlik arttığı için yaşlı bir kedi ancak uyuyarak vakit geçirebilir. Aslında yavru kediler de tıpkı bebekler gibi daha fazla uyumaktadır. Yeni doğan bir kedi yavrusu ilk 10-15 gün neredeyse bütün günü uyuyarak geçirir

Son bir nokta olarak kedilerin de insanlar gibi kapalı ve kasvetli havalarda uyumayı sevdiklerini hatırlatalım.

Aslında kedilerin her gün 16 saat uyumaları normaldir. Eğer kedi bundan daha fazla uyuyorsa o zaman bir veterinere danışmakta fayda var. Çünkü bu durum bir hastalığın belirtisi de olabilir.





Pinterest'de Paylaş