Kedileri Sakinleştirmenin 12 Güzel Yolu

Kedileri Sakinleştirmenin 12 Güzel Yolu

Kedilerimiz korktuğunda ya da agresif tavırlar sergilediğinde, bunun neden olduğunu ve altında yatan sebepleri bilmek zordur. Ancak her iki durumda da kedimiz saldırganlaşabilir veya sizinle iletişim kopukluğu yaşayabilir. Bu duygu yoğunluğu sırasında kedinizi sakinleştirmek ve rahat bir psikolojiye geçirmek, yapılacak en doğru yaklaşımdır. Bazı kedilerin ise genel yapısı ve herkese yaklaşımı olumsuz ve agresif olabilir. Genellikle travmatik olaylar yaşayan kedilerde görülen bu durumda da, onları bu psikolojiden çıkartmak için önerilen yaklaşımlar vardır ve eğer bunu nasıl yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, işte kedileri sakinleştirmenin 12 güzel yolu.

Güvende hissetmesini sağlayın

Kedilerin kendilerini güvende hissettikleri zaman, daha sakin ve ılımlı olduğu bilinmektedir. Bunu sağlamanın en güzel yolu ise ona yüksek yerlerde vakit geçirebileceği alanlar yaratmak olacaktır. Çünkü kediler yüksekte ve ortama hakim bir yerde ise kendini güvende hisseder.

Onunla oyun oynayın

Kedinizle oyun oynamak sadece onu eğlendirmek için değildir. Oyun sayesinde eğlenmenin yanı sıra, sizinle bağının kuvvetlenmesini ve sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu ise hem size hem de ortama karşı güven duygusunu arttıracaktır.

Kedinizi ödüllendirin

Size yaklaşımı sakin ve uysal olduğu zamanlarda ona bir ödül maması vererek onu onayladığınızı belli edin. Bu sayede iyi davranışın ödüllendirileceğini anlayacaktır.

Kedinize ait bir alan oluşturun

Sadece ona ait olan ve özgürce zaman geçirebileceği bir alan yaratın. Buraya başka evcil hayvanların ya da kişilerin girmesini engelleyin ve kediniz o alandayken asla müdahale etmeyin.

Kedinizin beden dilini anlamaya çalışın

Aslında kedilerimiz gergin ruh halinde ise hareketleri ile bunu bize belli ederler. Eğer kediniz bu sinyalleri verdiğinde erken müdahale edip onun yoğunlaşmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Kediniz bir yere odaklanıp dört ayak üzerine çökmüş ve kuyruğunu bedenine iyice sarmışsa, hele birde göz bebekleri büyümüş ise bu onun tedirgin olduğunu göstermektedir. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği mamadan vermek ya da yanında oturup ona sevgi göstermek işe yarayacaktır. Bu gibi anlarda onu oyun oynamaya yönlendirmeyiniz, çünkü oyunla birlikte adrenalin yükseleceğinden stresten çıkması mümkün olmaz.

kedileri sakinleştirmenin yolu: evinizde kedi otu bulundurun

Kedi otu pet shoplarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir baharat türüdür. Kedi otunun kedileri mutlu edici ve rahatlatıcı bir özelliği vardır. Her zaman ulaşamayacağı bir yerde saklayarak gergin olduğu zamanlarda ona vererek durumu kontrol altına alabilirsiniz.

Kedinize açık alanda bulunma fırsatı verin

Kediler yeşillikte ve açık havada kendini daha mutlu ve özgür hisseder. Eğer bahçeniz varsa onu belirli zamanlarda bahçeye çıkartmak, bahçeniz yoksa tasma ile gezdirmek olumlu sonuçlar verecektir. Ancak bunu yaparken, kalabalık olmayan ve sessiz ortamlar sağlamaya çalışmalısınız.

Oyuncaklarını çoğaltmak ve çeşitlendirmek

Kedilerin yaşı kaç olursa olsun hepsi oyuncu ve hareketlidir. Avlanma içgüdülerini de tatmin eden bu durum, onların rahatlamasını sağlamak için en doğal yoldur. İlgisini çeken ve sevdiği oyuncakların olması ise sık sık oynayıp rahatlaması için gereklidir.

Özellikle tepki verdiği şeylerden uzak tutun

Kedilerimiz bazen bir kişiye ya da bir nesneye aşırı tepki vererek agresifleşebilir. Bunun sebebinin ne olduğunu bilemesek de, kedimizi bu kişiden ya da nesneden uzak tutmak doğru olacaktır.

Kedinizle daha çok zaman geçirin

Özellikle çalışıyor ve kediniz gün içerisinde yalnız kalıyorsa, sadece bu durum bile onun gerginleşmesine ve mutsuz olmasına sebep olabilir. En azından evde bulunduğunuz zamanlarda, onunla nitelikli vakit geçirmek daha iyi olacaktır.

Kedinize masaj yapın

Kediler bazen sevilmek istemez, ancak parmaklarınızla dairesel hareketler yaparak ve biraz basınç uygulayarak yapılan masajın, rahatlatıcı etkisinin olduğu da kesindir.

Kedileri sakinleştirmenin yolu: veteriner hekim kontrolü

Bazı kedilerin gergin ve huzursuz olmasının altında hormonsal pir problem yatıyor olabilir. Veteriner hekimin yapacağı tahliller sonucu bu kolaylıkla anlaşılabilecek ve ilaç tedavisi ile de çözülebilecek bir durumdur.





Pinterest'de Paylaş