Kedinizin Üzerinizde Yatmaktan Hoşlanmasının 6 Miyavsal Nedeni

Kedinizin Üzerinizde Yatmaktan Hoşlanmasının 6 Miyavsal Nedeni

Kediler kadar bağımsız, kendi istedikleri zaman size gelen ve hak ettikleri ilgiyi anında koparmayı başaran bir canlı türü zor bulunur. Bir kediyle birlikte yaşayanlar onların, “Başımın üstünde yerin var.” sözünü ne kadar ciddiye aldıklarını, onca boş koltuk ve minder varken illa sizin üstünüzde yatmak isteyeceklerini çok iyi bilirler.

Bu obsesyonun 6 olası nedene bağlı olabileceği düşünülüyor. Bu nedenler nelermiş geliniz, birlikte bakalım.

Buyurunuz efendim:

1. Vücut sıcaklığınızı hissetmek istiyorlar:

kedi ile uyumak
Şayet evde bir şömine yahut kalorifer yanmıyorsa, insan bedeni ısınmak için en iyi tercihi oluşturuyor. Uzmanlar, kedi dostunuzun bunu içgüdüsel olarak biliyor ve sizin üstünüzde yatmak suretiyle vücut ısınızdan yararlanmak istiyor olabileceğini ifade ediyor. Ah bu zeki pisiler!

2. Tanıdık kokunuz sayesinde kendilerini güvende hissediyorlar:

kedi-ile-uyumak-patiliyo-2
Kediler koku duyuları son derece güçlü canlılar. Bildikleri kokuların olduğu yerlerde bulunmak sevimli dostlarımızın kendilerini güvende hissetmesini sağlıyor. Sürtünmek suretiyle kendi kokularını size aktararak sizi kokusal anlamda işaretlemeleri de bu güven ihtiyacından geliyor. Uzun lafın kısası, kedinizin üzerinize yatma arzusunun sebebi, tanıdık bir koku yaydığınız için sizin yanınızda kendisini huzurlu hissediyor olması olabilir.

3. Size temas ettiklerinde sevgi hormonu salgılıyorlar:

kedi-ile-uyumak-patiliyo-3
Köpeklerin sahipleri ile temas kurdukları zaman oksitosin, yani sevgi hormonu salgıladıkları bilinen bir gerçek. Çoğu uzman bu durumun kediler için de geçerli olduğunu düşünüyor. Yani tatlı patinizin üstünüzde yatıp size temas ederek sevgi hormonu salgılaması ve bu salgının yarattığı hoş hissi tekrar tekrar yaşamak için onca yer varken sizin üstünüzde yatmayı tercih etmesi mümkün.

4. Sadece size yakın olup sevgilerini göstermeyi arzu ediyorlar:

kedi-ile-uyumak-patiliyo-4
Belki de kedi dostunuzun sizin üstünüzde yatma saplantısının nedeni ne sıcaklık ve güven ihtiyacı ne de hormonsal bir dürtüden geliyor. O belki de yalnızca size yakın olmak ve size duyduğu sevgiyi göstermek istiyor. Sizce de bu çok tatlı bir neden değil mi?

5. Stres altında ya da mutsuz olduğunuzu duyumsayıp sizin daha iyi hissetmenizi sağlamaya çalışıyorlar:

kedi-ile-uyumak-patiliyo-5
Kediler duyguları anlama ve empati geliştirmede oldukça usta canlılar. Bağrışmaların olduğu, gergin bir ortamda sizin yanınıza gelmek yerine, sessizce bir köşeye sinmeyi tercih etmeleri bunun önemli bir kanıtı. Kedi mırıltısının birçok sağlık problemine iyi geldiği ve stresi azaltarak insanı mutlu ettiği de bilinen bir gerçek. Kısacası, tatlı dostunuzun stresli ve mutsuz ruh durumunuzu anlayıp bir psikiyatr gibi sizi daha iyi hissettirmek için üstünüzde yatıyor olması büyük bir olasılık.

6. Kendilerini annelerinin yanında yatıyormuş gibi hissediyorlar:

kedi-ile-uyumak-patiliyo-6
Patili dostunuzun üstünüzde yatmaktan bu kadar zevk almasının sebebi, sizin yanınızdayken kendini annesinin yanındaymış gibi hissetmesi de olabilir. Hele bir de üstünüzde uyuklarken patileri ile sizi yoğuruyorsa, “Sen benim annemsin! Senin yanında kendimi güvende hissediyorum!” demek istemesi büyük ihtimal. Zira yavru kedicikler de annelerinin sütlerini içerken aynı şeyi yapıyorlar.

Sebebi ne olursa olsun, küçük dostlarımızla birlikte uyumak ve onların tatlı sıcaklıklarını hissetmek gibisi var mı? Nedenlere takılmayı bırakın ve bu özel deneyimin tadını çıkarın!





Pinterest'de Paylaş