Kediseverlerin Bayılacağı 10 Ressam

Kediseverlerin Bayılacağı 10 Ressam

Hepimizin pek sevimli bulduğu kediler sanat alanlarımızı da renklendiriyor. Eskilerden günümüze kadar birçok sanat eserinde, kedilere yer verildiğini görmek mümkün.

Sizde bizim gibi hem kedileri seviyor hem de sanata ilgi duyuyorsanız, sizin için seçtiğimiz kedisever ressamların eserlerine mutlaka göz atmalısınız!


1. Gerçek bir kedi sever Louis Wain



Louis Wain, eşinin meme kanserine yakalanmasından sonra, onu güldürüp, eğlendirmek için kedi resimleri yapmaya başlamıştır. Eşini kaybettikten sonra yaşadığı yoksulluk ve eşinin yokluğuna duyduğu üzüntü sebebiyle şizofreniye yakalanmıştır. Yakalandığı hastalık sanatına olumlu etki etmiş ve Louis Wain daha da popüler olmuştur.

Lous Wain’in eserlerini inceleyen uzmanlar, en çok saptanan bulgunun öfke olduğunu belirtmiştir. Öfkesine rağmen kedilerden vazgeçmemesinin sebebi ise, eşinin kedilere olan sevgisi olarak ifade edilmiştir.



2. Koreli Ressam Byeon Sangbyeok


 


Ressam mükemmel kedi resimlerinden dolayı “ Kedi Byeon “ olarak anılır. 1700’lü yıllarda yaşamış olan ressam, eserlerinde insanları, hayvanları özellikle de kedileri sıkça resmetmiştir. Resimleri halen Kore Ulusal Müzesi’nde yer almaktadır.


3. Shakespeare Kedileri’nin yaratıcısı Susan Herbert


 


William Shakespeare, Hırçın Kız’dan Fırtına’ya, IV. Henry’den Macbeth’e, Venedik Taciri’nden Hamlet’e, Romeo ile Juliet’e kadar yazdığı oyunlarda kedilerden tam 44 kez bahsetmiştir. Onun bu kedi sevgisi ressam Susan Herbert’in de dikkatini çekmiştir. Susan Herbert eserlerinde Shakespeare karakterlerini kedi olarak çizmiş, Shakespeare oyunlarını resimlemiş ve ortaya mükemmel eserler çıkarmıştır.


4.) Marek Brzozowski


 


Ankara’da yaşayan Polonya’lı sanatçı Marek Brzozowski, dünya çapında ödüller almış bir ressamtır. Eserlerindeki kedilerle epey dikkkat çekmeyi başarmıştır. Resimlerinde gördüğümüz kediler bize sürrealizmin sevimli yüzünü göstermektedir.


5.) Edouard Manet 


 




1832 Paris’inde dünyaya gelen Edouard Manet, babasının kendisi için seçtiği iki yol olan bahriye subaylığı ya da avukatlık yerine bütün engellere rağmen sanatın izinden gitmeyi tercih etmiştir. Tabiatın en büyük ilham kaynağı olduğunu bildiğimiz sanatçının, National Portrait Gallery London’da bulunan ‘Woman with a cat’ gibi birçok kedili eseri bulunmakta.


6.) Paul Klee


 


Paul Klee, resimle ilgilenmeye 8 yaşında büyükannesinin ona hediye ettiği boya kalemleriyle başlamıştır. Sanatçı hayatı boyunca farklı akımların temsilciliğini yapmıştır. Resmin yanı sıra müzikle de ilgilenen ressamın resim kadar bunda da yetenekli olduğu bilinmektedir. Klee’nin 1928 tarihli çalışması “Kedi ve Kuş” onun unutulmaz eserleri arasında yer almaktadır.


7.) Gürbüz Doğan Ekşioğlu


 

Yeditepe Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi olan Gürbüz Doğan Ekşioğlu, 1991 yılından sonra kedileri çalışmalarına dahil etmiştir. Eserlerindeki kediler bizi gülümseten, çeşitli ironiler içeren keskin bir zekânın ürünüdür. Yapmış olduğu bu muhteşem kediler ona uluslararası alanda da başarı getirmiştir. Sanatçının içerisinde kedilerin de bulunduğu eserleri, New Yorker’ın kapaklarında sergilenmektedir.


8.) Eren Eyüboğlu




Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eşi olan Eren Eyüboğlu’da eserlerinde kedilere yer veren sanatçılarımızdan. Kendine has çizgisiyle, kedileri ile her zaman ön planda olmayı başarmıştır.


9.) Selma Gürbüz


 


Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmekte olan Selma Gürbüz, çağdaş resmin önde gelen isimlerinden biridir. Sanatçının, hem kedi resimleri hem de heykelleri mevcuttur. Resimlerindeki kedilerin birer gölgeyi andırıyor olması, dikkat çekici olduğu kadar, özgün bir tarza sahip olduğunu da kanıtlamaktadır.


10.) Selçuk Demirel - Namı Diyar Kedilerin Picasso’su


 


Selçuk Demirel, hayatını Fransa’da sürdüren dünya çapında tanınan çizerlerimizden biridir. Sürrealist çalışmalarıyla izlenen sanatçının kediler üzerine ‘Başka Kediler’, ‘Kedili Geçmiş Zaman’ ve ‘Kâğıttan Kediler’ adında kitapları da bulunmakta. Sanatçı çizimlerinde yer alan kedilerin her birinin, başka bir dünyanın kedisi olduğunu vurguluyor.


Kedilerimiz başımızdan eksik olmasın diyelim ve Özdemir Asaf’ın kediler için yazmış olduğu “Tablo” isimli şiirini sizlere armağan edelim..


Kedi kadının yanındaydı,

Kadın gecenin yanındaydı.

Kedi gitti geceye değdi,

Karardı,

Döndü kadına değdi.

Bir kadın portresi belirdi;

Elinde siyah bir gül vardı,

Kucağında kırmızı bir kedi.





Pinterest'de Paylaş