Evde İguana Besleyeceklere 6 Hayat Kurtarıcı Öneri

Evde İguana Besleyeceklere 6 Hayat Kurtarıcı Öneri

Evde İguana besleyeceklere tavsiyeler… Bazı insanlar evlerinde farklı hayvanların arkadaşlığından hoşlanırlar. Bu hayvanlardan birisi de iguanadır. İguanalar ilginç hayvanlardır. Duruşları, hareketleri ve davranışları ile sizin hayatınıza inanılmaz bir dinamik katabilirler. Bu hayvanlar aynı zamanda, fazlaca hassas hayvanlardır. Evde iguana beslerken; yazacağımız bazı öneriler, sizi bu hayvan dostlarımızla daha da yakınlaştırabilir.

İguanalar hakkında araştırma yapın

İguanalar evde beslemek için seçilen nadir hayvanlardan biridir. Dostluklar emek ile başlar. Bu hayvan dostumuz hakkında öncelikle, detaylı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. İguana gibi bir hayvanla dostluk kurmak için; bu hayvanın kişisel özellikleri, beslenme koşulları, bulunacağı atmosfer, neyi sevip, neyi sevmediği hakkında bilgi sahibi olmak, ortak yaşam alanı içinde sizi de rahatlatacaktır. İguanalar hakkında kitaplar, internette makaleler ve iguana besleyenlerin paylaştığı bilgilerden faydalanmak, başlangıç için büyük önem teşkil etmektedir.

İguananızı bir süre yalnız bırakın

İguananızı eve getirdiğinizde, bir kaç hafta onu kendi haline bırakın. İguanalar bulundukları ortama alışmakta zorlanırlar. Onların ortama alışması için, kendi hallerine bırakılmaları gerekmektedir. Ailenize göstermek, gelen misafirlere “hadi kendini göster” gibi hamleler ile onu daha fazla strese itersiniz. Bir kaç hafta boyunca iguananızla; sadece yemek verirken, su verirken ve onu temizlerken iletişimde olun. İlk kez iguana sahibi olanlar için; iguana ile çok fazla ilgilenmek, yapılan temel hatalardan biridir. Bir kaç hafta içinde, iguana dostumuz yeni evine alışmış olur.

İyi bir veteriner bulun

Yeni evine alışırken, iguananıza nasıl bakmanız gerektiği hakkında bilgiler edinin. Bunun en güzel yollarından biri de, iguanalar ile çalışmış bir veteriner bulmanızdır. Bir çok kedi ve köpek sahibi, hayvanlarını düzenli olarak veterinere götürür. Bir çok iguana sahibinin, veterinere gidilmesi gerektiği hakkında hiç bir fikri yoktur. İguananızın uzun vadede sağlığıyla alakalı göstereceğiniz ilgi, dostluğunuz daha uzun sürmesini sağlayacaktır.

Ferah bir ortam sağlayın

İguana beslemek diğer hayvanlardan farklıdır. Türdaşı bir çok kertenkele gibi, onunda bulunması gereken ortam, memeli ev hayvanlarına göre farklılık gösterir. Vücut ısıları, yiyecekleri ve hareketleri farklı olduğu için, bulunduğu ortam da ona göre düzenlenmelidir. İguana için ideal bir ortam, cam ile inşa edilmiş açık kafesler olabilir. Bunun için minimum 60cm derinliğinde ve 150 cm genişliğinde bir ortam inşa edilmelidir. Ortamın içine de, kendini huzurlu hissettirebilecek bitki takviyeleri yapılması gerekmektedir.


Yaşam alanında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de, ortamın nemidir. İguanaların doğal yaşam ortamı oldukça nemli ve rutubetlidir. Oysa biz evlerimizi sıcak tutarız ve bunun sonucunda hava çok kuru olur. İguananızın genelde sağlanandan daha fazla neme ihtiyacı olacaktır. Nem oranını bir nemölçer ile kontrol edebilirsiniz.

İguanalar otçuldurlar

İguanalar tamamen otçul bir türdür. Onları hayvansal gıdalar ile beslemek ölümlerine sebep olabilir. Biraz meyve ve biraz sebzeden oluşan bir diyet; iguananızın gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Aşağıda bazı yiyecek gruplarını listeledik.

Yeşillikler (%45): Kara lahana, şalgam yeşillikleri, karahindiba yeşillikleri (çiçekli), su teresi.

Diğer sebzeler (%45): Yeşil fasulye, bal kabağı, ezilmiş veya doğranmış bezelye, yabani havuç, kuş konmaz, bamya, soğan, mantar, tatlı patates, kabak, havuç.

Meyveler (%10): İncir (kuru veya işlenmemiş), böğürtlen, çilek, üzüm, mango, kavun ve karpuz, papaya, muz, elma.

İyi yüzücüdürler

İguanalar göründüğünün aksine iyi yüzücülerdir. Tehlikelerden korunmak için, su kenarlarında da yaşarlar. İguanalar su altında nefeslerini uzunca bir süre tutabilirler. İguananızın su ile olan bağlılığını da, göz önüne alarak hareket edin. Su iguanalar için önemlidir.Sanıldığının aksine oldukça yaygın bir türdür. Asya’dan, Amerika’ya, hatta Karayip Adalarına kadar yayılmışlardır. Tuhaf görünüşlerinin altında, en zeki kertenkele türü olmalarının verdiği gurur da yer almaktadır.

 





Pinterest'de Paylaş