Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Hibernasyon nedir? Sorusunun cevabını bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Yaşları 200’leri bulan kaplumbağaların içgüdüsel bazı davranışları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de hibernasyon olarak adlandırılmaktadır ve bilinen adıyla da kış uykusu olarak yaşanmaktadır. Deniz kaplumbağaları dışında karada veya suda yaşayan kaplumbağalarda hibernasyon yaşanmaktadır. Buna göre mevsimsel şartlar da göz önüne alınır ve yaklaşık olarak Kasım ve Mart aylarında kış uykusuna yattıkları gözlemlenir. Bu olaya hibernasyon adı verilir ve bu dönemde bazı farklılıkların yaşanacağı unutulmamalıdır.

Hibernasyon döneminde neler yaşanır?

Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Su kaplumbağalarında hibernasyon yaşandığında vücutları daha yavaş çalışmaya başlar. Yağ depolayamadıkları gibi zayıfladıkları da görülür. Metabolizmaları yavaşlayarak, dirençleri düşer. Bunun nedenleri arasında ise havanın soğuması, yiyeceklerinin azalması ve güneş ışığını görememeleri gibi faktörler bulunmaktadır. Bu da kendini korumaya almalarını gerektiğinin ve bu süreci yaşamaları halinde yukarıdaki sonuçlarla karşılaşılır.

Evde beslenen su kaplumbağalarında hibernasyon nasıl yapılır?

Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Evde beslediğini su kaplumbağaları için hibernasyon dönemini nasıl yaşamaları gerektiği konusunda bir bilgiye sahip olamayabilirsiniz. Bu nedenle de öldüğünü düşündüğünüz dönemlere tanık olabilirsiniz. Sizler de en uygun ortamı nasıl oluşturacağınızı ve su kaplumbağalarında hibernasyon için evde neler yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.

Bulunduğu ortamda ısıyı mutlaka 22 derecenin üzerinde tutmaya özen göstermelisiniz. Güneş ışığından mahrum kalmaması için ise ultraviyole lambayı koymanız tavsiye edilir. Yaşam alanlarına uygun davranmasını sağlamak için teraryumda beslenebilir. Bu durumda hazırlayacağınız teraryum için dikkat etmeniz gereken hususları bilmeniz gerekmektedir. Bu tam aktiflik adı verilen bir yöntemdir ve uygulanabilecekler arasında bulunur.

Tam pasiflik yönteminde ise tam tersi şekilde hareket edilir ve 10 derecelik ortamda bulunması sağlanır. Karanlık ve serin bölgelerde Mart ayına kadar bekletilmesi gerekir. Az miktarda su bulunan bir kap içerisinde ve üzerini örtmüş bir vaziyette bekletmeniz gerekecektir.

Su kaplumbağalarında hibernasyon zorunlu mudur?

Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Ev ortamında beslenmesi halinde buna çok gerek duyulmamaktadır. Çünkü uygun şartların sağlanamaması halinde ölüm riskinin artacağı görülmektedir. Daha çok tam aktiflik haline geçmesi sağlanmalı ve kış uykusuna yatırılmamasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda beslenmeye ihtiyacı olan ve 8 yaşından küçük olan kaplumbağalarda da yine hibernasyon yöntemini uzak tutmalısınız. Daha büyük olan su kaplumbağaları için tercihe bağlı bir durum olacaktır.

Hibernasyon sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Hibernasyon: Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Su kaplumbağalarını kış uykusuna yatırmak zorunda kaldığınızda, yeniden uyanması halinde zayıflamış olacağı için bakımına dikkat etmeniz gerekir. 28 derecelik ortamda ve zengin içerikli yemlerle beslemeniz doğru olacaktır. Böylelikle eski yöntemine dönmesine ortam hazırlayabilmeniz sağlanacaktır. Eğer kabızlık gibi bir durum görülürse 30 derecelik suda her gün yaklaşık 20 dakika bekletirseniz, bağırsakları tekrar çalışacaktır.





Pinterest'de Paylaş