Köpekler Neden Hırlar

Köpekler Neden Hırlar

Köpekler neden hırlar? Köpek hırlaması ne anlama gelir?

Köpekler; koruyucu özellikleri, sadık olmaları ve bağlılıkları ile bilinirler. Köpeklerin yaratılışları gereği, gerek sahipleriyle gerekse diğer insanlar ve hayvanlarla sürekli bir iletişim halinde olmaları gereklidir. Bu gereksinim; köpeklerin; sevinç, üzüntü, korku, heyecan, koruma ve hatta korunma hissiyatlarını açığa çıkarmaları ve kendilerini gösterme çabasıyla doğru orantılıdır. Köpeklerin en önemli iletişim aracı hırlamaktır.

Peki köpek hırlaması bizlere ne anlatmaya çalışır?

Çoğu zaman köpeğin hırlama davranışı korkutucu bir hal alsada, bizlere farklı şeyler anlatma çabasında olabileceklerini unutmamak gerekir. Kısacası; hırlayan bir köpekle karşı karşıya kaldığınız zaman hırlamayı durdurmak yerine, köpeğin hırlamasına sebep olan durumun ne olduğunu bulup, sonrasında ona göre hareket etmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Öncelikle; Köpek hırlaması, bir davranış bozukluğu değil, köpeğin karşısındakine bir şeyler anlatma çabasıdır.

Kendini koruma

Köpekler öncelikle çevresel faktörlerden gelen etkilere verdikleri tepkileri öncelikle bedensel olarak sergiledikleri hareketlerle sonrasında ise hırlamalarıyla belli ederler. Bu hırlama çeşidi; kendisine karşı tehlike olarak gördüğü bir davranış yada farklı bir duruma verdiği orta dereceli bir tepkidir. öncesinde beden dili ile başlar sonrasında hırlama ve saldırıyla sona erebilir. Kendini koruma hırlamasını; köpeğin, hırlamayla birlikte verdiği bedensel tepkilerden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, öncelikle yapmanız gereken eylem, durmak yada köpeği rahatsız eden faktörü ortadan kaldırmanız olacaktır.

Heyecanlı ve mutlu olduğunda

Köpekler mutlu ve heyecanlı olduklarında da hırlayabilirler. Bu oldukça doğal bir tepkidir. Köpekler özellikle oyun oynadıklarında çok mutlu olurlar. Oyun oynarken çıkarttıkları hırlama sesleri, amacını belli eden tonlarda çıkartılan hırlamalardır. Köpeğin kuyruk hareketlerini gözlemleyerek de hırlamanın, mutluluktan yada heyecandan kaynaklandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Sahiplenme içgüdüsü

Köpekler; sadık oldukları kadar sahiplenme içgüdüsü de oldukça gelişmiş olan hayvanlardır. Sahip oldukları ve sadece kendilerine ait olduğunu düşündükleri bir kişi veya bir eşyayı kaybetmeye dayanamazlar. Benimsedikleri olguyu ondan ayırmak isteyenlere karşı sergileyeceği tepkilerden en önemlisi hırlamadır. Hırlayarak, tehlikeyi o ortamdan uzaklaştırma çabasına girebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; koruma içgüdüsünde de olduğu gibi, köpeğin hırlaması ve saldırma tepki geçişini iyi ayarlayabilmektir.

Korkma ve tedirginlik

Köpekler her ne kadar güçlü ve kaba görünseler de, oldukça hassas ve duygusal hayvanlardır. Herhangi bir olay, duyduğu bir ses yada karanlık gibi bir etki karşısında köpeğin korkmasına hırlamaya başlaması kaçınılmazdır. Hatta hiç tahmin edemeyeceğiniz bir sebepten dolayı bile köpek aşırı derecede tedirgin olarak hırlamaya başlayabilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken, köpeğin korkup tedirgin olabileceği faktörleri ortadan kaldırmak olacaktır.

Ağrı ve sızı

Köpekler de canlı varlıklardır. Her canlı gibi hisleri, düşünceleri, çeşitli sebeplerden dolayı ağrıları ve sızıları olabilir. Bu gibi durumlarda; köpeklerin kendilerini anlatabilmeleri için gerçekleştirebilecekleri en doğal davranış, hırlama olacaktır. Böyle bir durum karşısında; köpek, eğer durgun ve mutsuz gözüküyorsa onu okşamak ve sevmek, başlangıçta en etkili yöntem olacaktır. Ayrıca köpeği okşarken, ağrıyan yerine geldiğinizde, köpeğin hırlamasının başlamasıyla birlikte ağrıyan yerinin de neresi olduğunu kolaylıkla bulabilirsiniz. Sonrasında, eğer sızısı geçmiyorsa; bir veterinere götürerek muayene ve tedavi ettirmek yerinde bir karar olacaktır.





Pinterest'de Paylaş