Köpeklerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi

Köpeklerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi

Sevimli ve sadık dostlarımız olan köpekler, evimizde yada bahçemizde büyük bir özveriyle beslediğimiz en önemli arkadaşlarımızdan biridir. Zaman zaman bu dostlarımız çeşitli sebeplerle hastalana bilmektedirler. Böyle üzücü durumlarda bazen ne yapacağımızı şaşırır ve telaşlanabiliriz. Halbuki; bu hastalık durumu çoğunlukla, ilaç kullanımı ile geçecek bir sebepten dolayı gerçekleşir. Köpeğiniz hastandığı zaman ilk yapmanız gereken, vakit kaybetmeden, onu bir veterinere götürmek ve tedavisine bu şekilde başlamaktır.

Veterinerin önereceği ilaçları büyük bir özen ve dikkat ile köpeğe verebilmek, hastalık seyrini en kısa ve kolay biçimde gidermenize yardımcı olacaktır. Bir köpeğe ilaç içirmek, tahmin edildiği gibi kolay bir eylem değildir. Sizin elinizden her şeyi tereddütsüz yiyebilen köpeğiniz, konu ilaç olunca birçok huysuzluk ve agresiflik gösterebilir. Bu sebepten dolayı; sizler için hazırladığımız, köpeklerde ilaç kullanımı ile ilgili 10 bilgi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Peki, Köpeklerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi Nedir?

1.

Öncelikle, insanlarda da olduğu gibi hayvanlar içinde geçerli bir kural vardır. Her ilaç her hastalık için kullanılmaz. Hastalık sebeplerine göre farklı içerikteki ilaçlar farklı sebeplerden dolayı oluşan hastalıkların tedavisinde veteriner kontrolünde kullanılmalıdır.

2.

Asla, kendiniz için kullandığınız bir ilacı, köpek üzerinde uygulamamalısınız. İnsan için üretilmiş olan bir ilacın içeriği köpeklerin bünyesi için uygun değildir ve köpeğin ölümüyle bile sonuçlanabilir.

3.

Köpeklerde ilaç kullanımı oldukça hassas bir konu olmakla birlikte, antibiotik bunların başında gelir. Köpek hastalıklarında, antibiotik kullanırken çok dikkatli olunması gerekir. Antibiotiğin dozu, hastalığın direncine yada yetersiz tedavisine yol açabilir. Bu sebepten; veterinerin önerdiği dozdan dışarı çıkmamak oldukça önemlidir.

4.

Antibiotik kullanımında bir diğer dikkat edilecek husus, köpeğin tür, ırk, boyut ve kilosudur. Bu özellikler takibinde ilacın, hayvan üzerindeki duyarlılık testleri göz önünde bulundurulmalıdır.

5.

Bir köpeğin en ideal ısısı 38.5 derecedir. Köpeğin kullanması gereken ilaç türüne, ateş ölçümü doğrultusunda sağlıklı bir şekilde karar verilebilir.

6.

Köpeklerde ilaç kullanımı, hap, şurup, toz ilaç ve enjektörle gerçekleştirilebilir. Köpek sahibi, tüm yöntemlerin nasıl uygulanacağı hakkında veterinerden detaylı bilgi almalı ve bunları uygularken tamamen sakin olmalıdır. Bir köpek, sahibinin stresli yada sakin olduğunu kolaylıkla hissedebilir. Sahibi hangi duyguları yaşıyorsa köpek de aynı tavırla hareket edecektir.

7.

Hap kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ilacı kamufle ederek köpeğe içirmektir. Aksi takdirde köpeğin hap yutma serüven tam bir sorun haline gelebilir. Özellikle yumuşak bir yiyeceğin arasına saklanan hap, köpek tarafından kolaylıkla alınabilir.

8.

Köpeklere şurup içirmek, hap içirmekten çok daha kolay bir yöntemdir. Hatta şurubun kokusu ve tadı köpeğin damak zevkine uygun ise şurubu tek seferde kolaylıkla köpeğe içirebilirsiniz. Aksi bir durum söz konusu ise; veterinere danışarak, şurubu köpeğin yiyeceği içerisine karıştırarak vermeniz zahmetsiz bir yöntem olacaktır.

9.

Köpeklerde ilaç kullanımının bir diğer zahmetli yolu ise kaslara enjektörle ilacı vermektir. Böyle bir durumda; kaslara enjektör ile ilaç vermek için en ideal bölge, genellikle kalçanın tüysüz olan kısmıdır. Bu işlem sırasında, köpek yatar vaziyette olmalı ve işlem sonrasında enjekte edilen bölge dezenfekte edilmelidir. Köpeğe enjektörle aşı yapmak durumunda kalırsanız, bir yakınınızdan size yardım etmesini de isteyebilirsiniz.

10.

Köpeklerde ilaç kullanımı sırasında uymanız gereken en önemli kural, sabırlı ve sakin olmanızdır. Unutmayın, siz ne kadar sakin olursanız, köpeğinizde o kadar sakin ve uysal hareket edecektir.





Pinterest'de Paylaş