Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli tükenen hayvanlar: Dinazorlar, Mamut, Moa, Tazmanya Kaplanı, Hazar Kaplanı, Anadolu Panteri, Anadolu Aslanı, Anadolu Kaplanı, Mersin Balığı, Çizgili Sırtlanlar… Yeryüzünde 500’den fazla türün nesli tamamen tükenmiştir.

Nesli sona ermeye az kalmış canlı türleri olarak; Altın Başlı Langur, Cross River Gorili, Mekong Yayın Balığı, Javan Gergedanı, Kutup Ayısı, Ala Geyik, Acem Ceylanı…

Üzerinde yaşamakta olduğumuz küresel bir köy olan dünyamızda milyonlarca canlı yaşamaktadır. Bu eko sistemde insanların doğaya zarar vermesi sonucunda eko sistemin bozulmasına ve milyonlarca canlının yok olması gözlenmektedir. Daha önce nesilleri var olan dinozorlar, mamutlar, moalar, tazmanya kaplanları, pers kaplanları, Anadolu panteri, Anadolu aslanı, mersin balığı gibi hayvanların bugün artık varlıklarından söz etmek mümkün değildir. İnsanoğlunun doğadaki canlıları koruma adına bilinçlenmesi ve nesli tükenmekte olan canlılar içinde acil önlem paketlerinin alınması söz konusu canlılar için önem arz etmektedir.

Nesli tükenmekte olan canlılar

Nesli sona ermeye az kalmış canlı türleri olarak; altın başlı Langur, Cross River Gorili, Mekong Yayın Balığı, Javan Gergedanı, Kutup Ayısı, Ala Geyik, Acem Ceylanı, Akdeniz Foku, Telli Turna, Kelaynak, Kolan Balığı, Mezgeldek, Sumatra Kaplanı gibi canlıları örnek gösterebiliriz.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar İçin Yapılan veya Yapılması Gereken Çalışmalar

Soyu tükenmekte olan canlıları korumak ve neslinin devamını sağlamak için insanlar eğitilerek bilinçlendirilmeli, hayvanların insan gibi bir cana sahip oldukları ve bunun yok olmasının soykırım olarak kabul edilerek yasal düzenlemelerin yapılması, neslin tükenmemesi için alınabilecek önlem olarak görülebilir.

Bu Konuda somut bir çalışma var mıdır?

Nesli tükenmekte olan hayvanlar hakkında yapılan çalışmalar nelerdir? Sorusuna karşılık hayvan genomlarının dondurulması olduğu söylenebilir. İngiltere’de bulunan Nottingham Üniversitesi tarafından yürütülen projede nesli tükenmekte olan memeli ve kuş türlerinin genomları -80 derecede dondurularak saklanacaktır. Frozen Ark isimli proje ile nesli tükenmekte olan canlılar adına bir umut ışığı olacaktır. Türkiye’de bulunan ala geyik gibi canlı türlerinin avlanmasının yasaklanması sağlanarak soyu devam ettirilmelidir. Örneğin Kelaynak gibi kuşlar koruma altına alınarak ilmi çalışmalarla soyunun devamı sağlanmalıdır.





Pinterest'de Paylaş