Sokaktan Kedi ya da Köpek Sahiplenirken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken 4 Konu

Sokaktan Kedi ya da Köpek Sahiplenirken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken 4 Konu

Birçoğumuz sokaklarda gördüğümüz kedi ve köpeklere acıyarak yetiniriz, fakat acımakla yetinmeyip onları sahiplenmek isterseniz dikkat etmeniz gereken bir çok husus vardır. Sahiplendiğiniz hayvanin sağlık durumundan tutunda psikolojik durumuna kadar her şeye yeteri kadar özen göstermelisiniz. Bu yazıda tecrübesiz bir hayvanseverin hayvan sahiplenme durumunda nelere dikkat etmesi gerektiğini maddeler halinde anlatacağım.

1. Sağlık

sokaktan-kedi-kopek-sahiplenmek-patiliyo-1

Sokaktan aldığımız bir hayvanın öncelikle dikkat etmemiz gereken hususu sağlığıdır. Kedi ve köpek türlerinde , özellikle sokakta yaşayan türlerde gençlik hastalığı ve kanlı ishal gibi hayvanın sağlığını ciddi yönden etkileyecek ve hatta gerekli tedaviler yapılmaz ise ölümüne sebep olacak hastalıklar mevcuttur. Eğer dostumuzda halsizlik , denge kaybı , iştahsızlık , çevreden gelen ses ve fiziksel temaslara karşı duyarsızlık ve kusma gibi gözle görülebilir derecede rahatsızlıklar varsa en kısa zamanda bir veteriner hekime götürülmeli , çünkü hayvan ciddi bir hastalığa yakalanmış olabilir. Hayvanlarda grip , nezle ve soğuk algınlığı da dikkat edilmesi gereken hastalıklardır. Çünkü bu tarz bağışıklık sistemini zayıflatacak hastalıklar hayvanın diğer ölümcül hastalıklara yakalanmasına fırsat verecektir.

2. Temizlik

sokaktan-kedi-kopek-sahiplenmek-patiliyo-2
Sokak hayvanlarının temiz olması beklenemez. Eve getirildiklerinde ise dolayısıyla temizlenmeleri gerekir. Fakat bunu bilinçsiz bir şekilde yapmak hayvanın siz farkında olmasanız bile rahatsız olmasına sebep olabilir ya da metabolizmasına zarar verebilir. Öncelikle bu bağlamda kedi ve köpeklere ayrı ayrı konuşmak gerekir ki iki hayvan türünde dikkat edilmesi gereken durumlar farklılık gösterir.

Kedilerin eve getirildiği zaman banyo yaptırılması gerekir. Fazla sıcak olmayan ancak hayvanın üşümemesi için de ılık duruma kış mevsiminde iseniz belki biraz daha sıcak su tercih edilmelidir. Kullanılacak temizlik malzemesi ise katkı maddelerini en az içeren ferahlatıcı etkisi olmayan tıbbi şampuanlar olmalıdır. Fakat bunlara erişmek sizin için maddi açıdan zor ise bebekler için kullanılan şampuanlar sizin için idealdir. Yıkama işleminde burun ve patiler gibi nemli yüzeyler dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Kulak pisliği için ise tıbbi malzemeler bulunmaktadır. Kedi için hassas bir organ olduğu için veteriner hekiminizden bu işlemi yapmasını rica ediniz. Son olarak kurutma işlemi asla fön makinesi ile yapılmamalı ısıtılmış birkaç adet havlu ile kurulanmalıdır.

Köpekler kedilere nazaran sudan daha az çekinirler, dolayısıyla banyo onlar için bir eziyetten çok keyiftir. Yine ılık suyumuzla köpeğimizi yıkamak uygundur. Tıpkı kedilerde olduğu gibi bebek şampuanı kullanılabilir fakat veteriner kliniklerinde satılan özel şampuanlar burunları bu kadar hassas olan hayvanımız için daha uygundur. Zaten genellikle köpekler banyo sırasında oyuncu kişiliklerini ortaya çıkartıp suyla oynayacaktır , hatta bir oyuncak ördek bile onu mutlu edecektir. Kulak temizliği kediler kadar hassas olmamakla birlikte yine de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bir kulak pamuğu ile köpeğinizin kulağını temizleyebilirsiniz. Fakat bu işlem sırasında kulağın iç kısımlarına girilmemelidir. Kurutma işlemini ılık hava üfleyen bir fön makinesi ile yapabilirsiniz. Zaten bu işlem sırasında o çoktan uyumuş olacakt

3. Beslenme

sokaktan-kedi-kopek-sahiplenmek-patiliyo-3
Sokaktan eve getirilmiş bir hayvan öncelikle mamaya alışkın olmayacaktır. Fakat kedi ve köpek mamaları bu aşamada hayvana verilmesi için tehlike teşkil etmemektedir. Hayvanı eve ilk getirdiğinizde ise evinizde mama benzeri yiyecek olmayabilir. Bu durumda ;

Eğer kedimiz yavru ise inek sütünü kesinlikle direkt olarak vermiyoruz. Hayvanın ölmesine sebep açabilecek bir sebeptir bu , çünkü kedilerin özellikle yavru kedilerin inek sütü gibi bolca laktoz barındıran besinleri sindirebilmeleri imkansızdır. Eğer elimizde marketlerde satılan inek sütü varsa bol miktarda suyla derişik hale getirip öyle veriyoruz. Daha sonra ki aşamada aynı işlemi bu sefer daha az suyla marketlerde satılan laktozsuz sütlerle yapmanız daha doğru olacaktır. Bunun dışında yoğurt ve ayran verilebilecek süt ürünlerinden. Ağırlıklı olarak protein içeren besinler vermeye ve tuz oranı düşük besinler vermeye özen göstermeliyiz.

Eğer köpeğimiz yavru ise kemik vermekten çekinmemiz gerekir. Ne bu kemikleri sindirebilecek kadar iyi metabolizmaya sahiptirler ne de kırabilecek dişlere. Fakat tavuk kemiklerini ikiye bölerek vermek hayvanın Kalsiyum almasını sağlayacaktır. Bunların dışında köpeğimizin iyi pişmiş tuzsuz ve yağ oranı düşük etlerle beslenmesi gelişimine katkı sağlayacaktır ki et bu türde eksik edilmemesi gereken besinimizdir.

4. Güven

sokaktan-kedi-kopek-sahiplenmek-patiliyo-4
Hayvanımızın belki de en çok ihtiyacı olan şey güvendir. Günümüz insanının hayvanlara karşı tutumları bizim gibi pati sever insanları isyan ettirmekte. Unutulmamalı ki sokaktan eve getirdiğimiz hayvanımız sokakta tam bir yaşam savaşı vermekteydi. Başka hayvanlar tarafından incitilmiş , en kötüsü de insanlar tarafından hor görülmüştür. Tüm bunlar göz önüne alındığında hayvanın sizden sevgi beklemesi gayet doğal. Fakat unutulmamalı ki tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi güven olmadan sevginin bir anlamı yok. Hayvanınız kendini sevdirmek istemiyor ise ya da sizden kaçıyorsa üzerine çok gitmeyin. Sadece yemeğini verin ve sıcak yuvasına alışmasına ; size alışmasına zaman tanıyın. Ona onun dostu olduğunuzu hissettirin , bunu hareketlerinizle ve bakışlarınız ile ona anlatabilirsiniz. Hayranlar tek bir bakıştan size karşı güven elde edebilir. Ona sevgi dolu bakın. Zamanla size yanaşacaktır.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra pati dostunuz ile artık mükemmel bir dostluk geliştirmek için önünüzde hiçbir engel kalmayacaktır. Bol patili günler geçirmeniz dileğiyle.





Pinterest'de Paylaş