Balık Türleri Hakkında 18 Bilgi

Balık Türleri Hakkında 18 Bilgi

Balık türleri, küçük balık türleri, büyük balık türleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu içeriğimizde sizler için derledik.

Türkiye’nin üç tarafının denizler ile çevrili olması, balık çeşitliliğini de arttırmakta ve böylelikle büyüklü küçüklü birbirinden farklı çok sayıda balık türü kıyılarımızda yaşamlarını sürdürebilmektedir.

Söz konusu balık çeşitleri arasında bulunan bazı balık türleri ise ilginç özellikleri nedeniyle de büyük ilgi görmektedir. Bu bağlamda meraklıları için birçoğu görüntüsü ile şaşırtan ve alışılmışın dışındaki özellikleri ile dikkat çeken en popüler 18 balık türüyle ilgili kısa kısa bilgiler verilebilir.

Balık Türleri Hakkında 18 Bilgi

Dağ Alabalığı

Konya Ereğlisi, Çoruh ve Ege çevresinde sık sık rastlanan dağ alabalığı, temiz, berrak ve soğuk suları sevmesi ile bilinir. Pek çok bilimsel araştırmada bu balığın dünyanın son buzul çağında dahi yaşadığı ve dağ göllerinde varlığını sürdürerek soyunu bugünlere kadar getirmeyi başardığına dair bulgular yer almaktadır. 1 metreye kadar ulaşabilen boyu ve 14 kilograma kadar çıkabilen ağırlığı ile dağ alabalığı Türkiye’deki büyük balık türleri arasında yer almaktadır.

Deniz Alası

Som balığı olarak da bilinen deniz alası, Akdeniz’de yaşayan ve ortalama 50-80 santimetre boya ulaşan bir balık türüdür. Kuvvetli çenesi ile bilinen yırtıcı bir balık olan bu türün en önemli özelliği yumurtalarından kırmızı havyar elde edilmesidir. Bu nedenle ekonomik açıdan oldukça değerli bir balık olarak da nitelendirilebilir.

Dikence

Deniz kıyılarında ve nehirlerin denizle birleştiği acı su alanlarında yaşamını sürdüren dikence, 7-9 santimetrelik boyu ile ufak balık türleri arasında gelmektedir. Farklı renkleri ile çok hoş bir görünüme sahip olan dikencelerde, dişilerin yumurtalarını erkek balıkların koruması ve onlara bakıcılık yapması bu balık türünü oldukça ilginç bir hale getirmektedir.

Dil Balığı

10 metreden 300 metreye kadar derinliklerde yaşayabilen dil balığı, çamurlu, kumlu ve çakıllı diplerde hareketsiz kalarak hayatını sürdürmektedir. Göç etmeyi sevmeyen bu balık türü dipte yer alan ufak balık ve omurgasızlar ile beslenir. Görünüm itibari ile oldukça dikkat çekici olan dil balığının eti ise özellikle kış ayları geldiğinde dolgun ve lezzetlidir.

Elektrik Balığı

Bir tür köpekbalığı olan elektrik balığı sıcak denizlerin 150 metreye kadar olan dip kısımlarında yaşamaktadır. 150 santimetreye kadar çıkabilen boyları ile Türkiye’deki büyük balık türlerinden olan elektrik balığı insanlar için tehlikeli ancak öldürücü olmayan elektrik çarpma özelliği nedeniyle de tanınmaktadır.

Fener Balığı

Hareketsiz yatan ve antenleri ile avını kendisine çekerek avlayan bir balık türü olan fener balığı, normalden büyük ağzı ile kendi boyutlarındaki balıkları dahi yiyebilmektedir. Çıplak ve pulsuz derisinin üzerindeki sıvının insan cildi için büyük tehlike oluşturmasından ötürü bu balığa karşı dikkatli olunması gereklidir. Fener balığının en önemli özelliği, şeker hastalığının tedavisi için kullanılan insülin ilacının ilk defa fener balığının pankreasından elde edilmiş olmasıdır.

Gambusya

Anavatanı Amerika Birleşik Devletleri’nin güney bölgeleri olan gambusya, yosun ve kabuklar üzerine kurulu beslenme düzeninin yanı sıra sivrisinek larvalarını da oldukça sevmektedir. Bu nedenle sıtma ve sivrisinekler ile mücadele için yabancı denizlerden alınarak ülkemize getirilmiştir.

Haskefal

Türkiye’de yaşayan balık türleri arasında bulunan haskefal, ortalama 30-50 santimetrelik boya ve ürkek mizaca sahip çevik bir kefal türüdür. Haskefal, beyaz etinin oldukça lezzetli olmasının dışında yumurtasının da mumlanarak havyar şeklinde satılması nedeniyle ekonomik değeri yüksek bir balık olarak da tanımlanabilmektedir.

İnci Balığı

Ülkemizde pek çok çeşidi olan inci balığı özellikle Manyas ve Ulubat Gölü’nde yaygın olarak yaşamaktadır. Böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekler ile beslenen inci balığına Orta Anadolu’da Gökçe ve Van’da da Darah ismi verilmektedir. Bu balığın en önemli özelliği ise pullarının yapay inci yapımında kullanılmasıdır.

Iskarmoz

Et yiyen yırtıcı bir balık türü olan ıskarmoz, Türkiye’de yaşayan tehlikeli balık türleriarasında yer almaktadır. Ege ve Akdeniz’de fazlaca bulunan bu balık türü, Akdeniz Barakudası olarak da adlandırılabilmektedir. Sürü halinde dolaşmayı seven ıskarmozlar bir araya gelerek özellikle köpekbalıklarına saldırmaları ile bilinmektedir.

İskorpit

İskorpit balığı, aynı aileden olduğu lipsoz ile aynı yaşam biçimine sahiptir. Aralarındaki tek fark; iskorpitin lipsoza göre daha ufak boyutlarda olmasıdır. Lipsoz gibi zehirli dikenlere sahip olan iskorpit bu nedenle yakalandığı zaman dikkatli davranılması gereken balık türleri arasında yer almaktadır.

Kâğıt Balığı

Görüntüsü ile Türkiye’de yaşayan ilginç balıklar içerisinde bulunan kâğıt balığı, ismini tamamen yassı bir şekle sahip vücudundan almaktadır. 3 metreye kadar çıkabilen boyu ile oldukça büyük bir balık türü olan bu balık, Karadeniz hariç diğer denizlerimizde nadiren de olsa görülmektedir.

Kum Trakonyası

Ilık denizlerin sahil kısımlarındaki kumlarda ömrünü geçiren kum trakonyası, avına karşı oldukça hızlı davranan tehlikeli avcılardan birisidir. Trakonya gibi zehirli dikenleri bulunan bu tür, insanlar için yeri geldiğinde öldürücü olabilmektedir.

Lipsoz

Marmara ve Ege’de görülen zehirli balık türleri arasında yer alan lipsoz, taşlık, çakıllı ve kumlu yüzeylerde yaşaması ile bilinmektedir. Eti çok yararlı ve lezzetli olan bu balığın dikenleriyle temas edilmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gereklidir.

Malta Palamudu

Geçmişte gemilerin altına yapışarak gezen ve köpekbalıklarının eşliğinde yüzen Malta palamutları bu ilginç özellikleri nedeniyle pilot balığı olarak da bilinmektedir. Ortalama 40 santimetrelik boya sahip olan bu balıklar, sıcak ve ılıman denizlerde yaşamayı sevmektedir.

Müren

Merina balığı olarak da bilinen mürenlerin boyları 2 metrenin üstüne çıkabilmektedir. Hem etçil hem de yırtıcı bir tür olan müren balıkları ürkütüldükleri ya da kızdırıldıkları zaman çok saldırganlaşarak insanlar için tehlikeli bir hale gelebilmektedir.

Rina

Şekli vatoza benzeyen rina balığı, aslen köpekbalığı ailesinin bir üyesidir. Çamurlu ve kumlu deniz diplerinde hareketsiz kalarak avlanan bu balık türünün boyu 150 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Rina, kamçıya benzeyen kuyruğunun üzerindeki yaralayıcı dikenleri nedeniyle Türkiye’de yaşayan tehlikeli balık türleri arasında gösterilmektedir.

Tatlısu Kefali

Türkiye’de yaşayan balık türleri arasında oldukça yaygın olan tatlısu kefali, genellikle hızlı akan dere ve nehirleri yuva olarak belirlemektedir. Yeterli erişkinliğe ulaştıklarında sudaki kurbağaları yiyebilecek kadar güçlenen tatlısu kefalleri yeri geldiğinde sudan dışarı sıçrayarak kelebeklerle de beslenebilmektedir.





Pinterest'de Paylaş