Japon Balıkları Hakkında 15 İlginç Bilgi

Japon Balıkları Hakkında 15 İlginç Bilgi

Japon Balıkları akvaryum sevdalılarının tanıştığı ilk balık türlerinden biridir. Akvaryumun vazgeçilmez balığı olan küçük dostlarımızı her ne kadar yakından tanısak da haklarında bilmediğimiz pek çok ilginç bilgi var. Yaşam alanından genetik özelliklerine kadar japon balıklarını daha yakından tanımak için Japon balıkları ile ilgili 15 ilginç bilgi:

Japon balıkları sazan balığı türünün alt türlerinden biridir. Sazan balığı genlerinin çaprazlanması sonucunda elde edilen japon balıkları sazan balığı ile genetik olarak benzerlik gösterir.

Diğer balık türlerine göre hafızaları daha güçlü olan japon balıkları 5 ay geriye dönük hafıza kapasitesine sahiptir. Yemlenme saatini ve yem veren kişiyi tanıyan japon balıkları yem düzeninin bozulması nedeni ile ölebilir.

Görünüşleri

Balon göz japon balığı, klasik kuyruklu japon balığı, düz kuyruklu japon balığı, sazan kuyruklu japon balığı gibi çok sayıda alt türe sahip olan japon balığı türleri arasında en yaygın olanı Suriye japon balığıdır.

Fanusta yaşamayı sevmeyen ve geniş akvaryumlarda daha mutlu olan japon balıkları fanus içinde su seviyesinin az olması nedeni ile huzursuz olan ve şaşı bakan japon balığını İtalya’nın Monza şehrinde fanusta beslemek yasaktır.

Çok tatlı görünseler de huzursuz olduklarında hırçın bir yapıya bürünen japon balığı diğer akvaryum balık türlerinin bir çoğu ile uyumsuzdur. Bu nedenle japon balığı alırken akvaryum içinde yer alan diğer balık türlerini satın aldığınız kişiye belirtmeniz gerekir.

Hafızası iyi olan japon balıkları düzenli yem saati dışında yemlendiğinde yem yemeyebilir. Uzun süreli açlık olması durumunda kendi yumurtalarını da yiyebilen balık türlerinden biridir.

Tarihleri

Asıl adı Çin altın balığı ( Chinese goldfish ) olan japon balığı uzak doğu ülkelerine Japonya’dan dağıldığı için japon balığı adını almış ve ülkemizde de bu isimle bilinmektedir.

Japon balıklarının hafızası kuvvetli olduğu için her zaman kuru yem yemez. Kuru yem yemekten sıkılabilen japon balıkları için dönem dönem ıslak yemler tercih edilmelidir. Islak yemler dışında haşlanmış sebzeleri ince ince doğrayarak da verebilirsiniz.

Yaşam süreleri

Japon balıklarının ortalama ömürleri 30 yıl olsa da dünya üzerinde yaşamış en yaşlı japon balığı 44 yaşındadır.

Geniş bir akvaryum içinde yaşatıldığında boyutları 25 cm e kadar uzayabilir. Bu nedenle fanus gibi dar alanlarda yaşayamayan bir balık türü olarak da bilinen japon balıkları geniş akvaryum balıkları olarak da bilinir.

Bir çok akvaryum türüne göre daha fazla oksijen ihtiyacı olan balık türü olarak da bilinen japon balıkları oksijen azalması durumunda su yüzeyine ilk çıkan balık türü olarak da bilinir. Bu nedenle akvaryum içindeki oksiyen tesisatı belirli periyotlarda kontrol edilmelidir.

Akvaryum dibinde bulunan kum taneleri, midye kırıkları ve deniz kabuğu kırıntılarını ağızlarına alarak yem bulmaya çalışan bir balık türü olduğu için akvaryum diplerine kum tanecikleri bol bol konulmalıdır.

Yaşam alanları

Her derece ısı da yaşayabilen balık türü olan japon balıkları için en ideal ısı derecesi 21 derecedir.

Akvaryum suyuna alışan japon balıklarının suyunu tamamen değil günden güne yüzde yirmi beş oranında değiştirmelisiniz. Aksi halde ölebilecekleri için su değişimi düzenli periyotlarda ve su asit baz dengesini ani olarak değiştirmeden yapılmalıdır.

İdeal yaşam alanları sağlanmadığında büyüyemeyen bir tür olduğu için küçük bir alanda maksimum 10 cm kadar uzayabilirler. Bu nedenle japon balığı besleyeceğiniz akvaryum ölçüleri geniş ve büyük olmalıdır.

Balık Bakımı Hakkında





Pinterest'de Paylaş