Zehirli Balık Cinsleri Hakkında Daha Önce Duymadığınız 10 Bilgi

Zehirli Balık Cinsleri Hakkında Daha Önce Duymadığınız 10 Bilgi

Zehirli balık cinsleri hakkında bu içeriğimizde sizler için önemli bilgiler paylaşacağız.

Üç tarafı denizler ile çevrili olan Türkiye’de çok sayıda balık türü mevcuttur ve bu da birbirinden farklı balık çeşitlerini tatmak isteyen balık severlere geniş yelpazede bir seçim olanağı sağlamaktadır.

Ancak bazı balık türleri vardır ki etlerinin zehirli olması nedeniyle kesinlikle tüketilmemesi gereken balıklar sınıfına girmektedir. Buna göre zehirli balık cinsleri ve tehlikeli balık cinslerini öğrenmek isteyenlere 10 farklı balık türüyle ilgili bilgiler verilebilir.

Tehlikeli Balık Cinsleri Hakkında 10 Bilgi

Varsam Balığı

Zehirli balık cinsleri arasında yer alan varsam balığı, yanlışlıkla yenilmesi halinde insan vücudunda toksik etki yaratır ve ağır derecede zehirlenmelere neden olur.

Rina Balığı

Köpekbalığı ailesine mensup olan rina balığı, vatozu andıran şekli ile bilinir. Denizin derinliklerinde çamurlu ve kumlu bölgelerde pusuya yatarak avlanan bu balık türünün boyu erişkinlerde 150 santimetreye kadar çıkabilir. Rina balığının eti ise zehirleyici etki göstermesi nedeniyle tehlikelidir.

Balon Balığı

Denizde doğal yaşamını sürdürürken herhangi bir zararı olmayan balon balığı kazara tüketilmesi halinde siyanüre göre 50 kat fazla etkili bir zehirle öldürücü etkiye sahiptir.

Çuçuna Balığı

Kıkırdaklı ve zehirli balık cinsleri ve türlerinden birisi olan çuçuna balığı Türkiye’nin sularında nadiren görülse de bu balığın yenilmesi diğer zehirli balık cinsleri gibi metabolizmayı zehirleyici etki gösterir.

İskorpit

Denizlerimizde sık rastlanan zehirli balık cinslerinden birisi olan iskorpit, dikenlerinden salgıladığı zehir ile kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle iskorpit balığı da yenmemesi tavsiye edilen balık cinslerindendir.

Folya Balığı

Nadiren de olsa ülkemizde karşılaşılabilen folya balığı, yaşama biçimi ve görüntüsü itibari ile iğneli vatoz balığına benzer ve bu balığın etinin tüketilmesi vücutta toksik etki gösterir.

Trakonya Balığı

Zehri oldukça kuvvetli olan trakonya balığına denizlerimizde sık sık rastlanır. Sinirlere etki edebilecek güçte bir zehri bulunan trakonya balığından sakat bırakabilme ihtimali nedeniyle uzak durulmalıdır.

Sokar Balığı

Sokkan balığı, Akdeniz ve çevresinde Sokar Balığı olarak da bilinir. Kızıldeniz göçmeni bir balıktır ve hem karın hem de sırt yüzgeçlerinde bulunan bezlerin tamamında uyuşturucu ölçüde zehre sahip olması nedeniyle en zehirli balık cinsleri arasında ilk sıralarda gelir.

Üzgün Balığı

Çoğu zaman derin sularda yaşayan üzgün balığı, zehir etkisi diğer zehirli balık cinslerine göre daha az olan ve bu nedenle yenebilen balık türleri arasındadır. Ancak yine de alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için bu balığın etinin yenmesi tavsiye edilmemektedir.

Elektrik Balığı

Bir tür köpekbalığı çeşidi olan elektrik balığı, ılıman ve sıcak denizlerde 100-150 metreye kadar varan diplerde yaşamını sürdürür. 150 santimetreye kadar çıkabilen boyları ile elektrik balıklarının eti yenebilir olsa da derisinde bulunan bazı bakterilerin insanlarda toksik etki gösterme ihtimali nedeniyle bu balığın tüketimi fazla tercih edilmemektedir.





Pinterest'de Paylaş