Cevaplıyoruz: Tavşanların Gebelik Süresi

Cevaplıyoruz: Tavşanların Gebelik Süresi

Tavşanlarda gebelik süresi ve süreci hakkında bazı ipuçlarını almak size de fayda sağlayabilir. Bu konuda gerekli paylaşımları sizler için yapmak istiyoruz.
Tavşanlarda Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri
Yabani tavşanlar için üreme genelde ilkbahar döneminde gerçekleşmektedir. Ancak evcil hayvanlar için böyle bir kısıtlama söz konusu değildir. Çünkü şartlar uygun olduğunda ve çevreye uyum sağladıklarında sene içerisinde herhangi bir ay içinde yavrulayabildikleri görülmektedir.



Dişi tavşanların çiftleşmeyi kabul etme dönemi kızgınlık olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem yaklaşık olarak 16 gün içinde herhangi bir 14 günü kapsamaktadır. Bu dönemde dişi tavşanlarda bazı farklılıklar görülmektedir. Çok daha huzursuz ve hırçın bir yapıya bürünmektedirler. Saldırgan bir hale geçmektedirler ve iştahları da bir hayli azalmaktadır. Yemliklerine veya suluklarına çenesini sürtmeleri bu dönemde görülebilir ve çiftleşme süresince yaklaşık olarak birkaç hafta bu şekilde devam edebilir.



Tavşanlarda Çiftleşme
Yukarıdaki belirtileri yaşayan dişi tavşanların kızgınlık döneminde olduğu anlaşılacaktır ve çiftleştirilmek üzere erkek tavşanların yanına bırakılacaklardır. Dişi tavşanın bu dönemde kendisinden başka bir tavşanı istemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü dişi tavşanlar böyle bir durumda erkek tavşana saldırırken, erkek tavşanlarda çiftleşme isteklerini yok edecek etkileri görülebilir.



Çiftleşme yaklaşık olarak 1 dakika içerisinde gerçekleştikten sonra erkek ve dişi tavşanların yeniden ayrılmaları gerekmektedir. Çünkü gebe kaldığında dişilerin, yeni bir çiftleşmeyi yaşamayacaklar unutulmamalıdır.
Tavşan ırklarında hafif olanları için çiftleşme dönemleri 4-5 aylık olmaları halinde yaşanır. Orta ağırlıkta olan ırklar ise 5-6 aylık olduklarında çiftleşmektedirler. Daha iri ırkların çiftleşme dönemleri ise 8 ile 10 aylık oldukları süreçlerdir. Dişi tavşanlar ergin oldukları dönemlerde gebe kalabilmektedirler. Erkek tavşanlarda ise bu cinsel olgunluğa erişmeleri birkaç ay daha fazla sürebilmektedir.



Tavşanlarda Gebelik Süresi
Çiftleşmenin yaşanmasının ardından gebelik süreleri ortalama olarak 31 ile 32 gün arasında tamamlanacaktır. Doğum süresi bazen 29 ile 33 gün arasında değişerek gerçekleşebilir. Ancak 34. Günü aşarsa yavruların ölme ihtimali olacaktır. Bu nedenle 33 günü bulduğunda halen doğum gerçekleşmemiş ise bu durumda veterinere göstermeniz gerekmektedir.



Eğer az sayıda yavru varsa bu tavşanlarda hamilelik sürecini uzatacaktır. Ancak çok sayıda yavru olması halinde ise süreler uzayacaktır. Sonrasında emzirme süreleri ise 6 ile 8 hafta arasında değişmektedir.


Tavşanlarda gebelik sürecinin uzaması
Bazı hormonal problemlerin görülmesi nedeniyle sürelerin uzadığı görülmektedir. Çünkü yağlanmalara neden olan problemlerden kaynaklı olarak gebeliklerin başarılı bir şekilde sonuçlanması için gereken sürelerin aşıldığı görülebilir.
 




Pinterest'de Paylaş