Köpeğiniz Kaybolduğunda Paniğe Kapılmadan Yapmanız Gereken 8 Şey

Köpeğiniz Kaybolduğunda Paniğe Kapılmadan Yapmanız Gereken 8 Şey

Bir köpek sahibinin en korkulu rüyalarından biri şüphesiz patili dostunun kaybolması. Şayet bu korkunuz gerçek olduysa panik yapmamalı ve bir an önce harekete geçerek tatlı dostunuzu bulmanızı kolaylaştıracak yöntemlere başvurmalısınız. Köpek dostunuzun mikroçipi olsa dahi buna güvenmemeli ve hemen gerekli eylemleri gerçekleştirmelisiniz.

Köpeğiniz kaybolduğunda yapmanız gereken 8 şey şu şekilde özetlenebilir:

1. Hemen aramaya başlamalısınız.

kopegim kayboldu

Köpeğiniz kaybolduysa önce kendi evinizi ve bahçenizi aramalı; bodrum katı, garaj, hatta havalandırma delikleri ve büyük boruları dahi araştırmalısınız. Küçük boyuttaki köpekler yaralandıkları ya da korktukları zaman saklanmaya çok müsait olduğundan, sığabilecekleri tüm saklanma mekanlarını kontrol etmelisiniz.

Ev ve bahçenizi iyice aradığınızda şayet olumlu bir sonuç alamadıysanız, bu defa da komşu bahçelerde araştırma yapmalısınız. Şayet civardaki bahçeler özel mülklere aitse, arama yapmadan önce komşularınızdan izin almayı unutmamalısınız. Arama sürecinde bol bol köpeğinizin adını bağırmalı, gerektiğinde ses çıkaran bir favori oyuncağını sıkarak köpeğinizi tepki verme konusunda yüreklendirmelisiniz. Tüm bunların yanında; köpeğinizin fotoğrafını komşulara, mahalleliye ve civardaki esnafa göstermeyi de ihmal etmemelisiniz.

2. Üzerinde köpeğinizin fotoğrafı olan posterler ve el ilanları hazırlamalısınız.

"Lost dog" post --- Image by © Vstock LLC/Tetra Images/Corbis

Kayıp köpeklerin bulunmasında poster ve el ilanları oldukça etkili olmakta. Köpeğinizin yüzünün ve vücudunun belirgin bir şekilde çıktığı bir fotoğrafı poster haline getirmeli ve bunu civardaki duvarlara, apartmanlara asmalısınız. Bastırdığınız el ilanlarını komşularınıza ve çevredeki hayvanseverlere dağıtmalı; posterleri trafik lambası gibi arabaların durduğunda sıkça görebileceği yerlere asmayı unutmamalısınız. Posterleri civardaki cafe ve restoranlara da asmak oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Böylelikle mekana gelen kişiler de ilanı görecek ve köpeğinizin bulunma şansı artacaktır.

Tüm bunları yaparken, posterde size ulaşılabilecek bir telefon numarası vermeyi ihmal etmemeli ve kesinlikle adınızı ve adresinizi belirtmemelisiniz (Suçlular ya da sapıklara davetiye çıkarmak istemezsiniz). Şayet isterseniz bu poster ve ilanlarda köpeğinizi bulan kişiye belirli bir para ödülü verebileceğinizi belirtebilirsiniz. Bu noktada ödülün miktarını yazmamalısınız.

3. Civardaki veterinerlere ve hayvan hastanelerine telefon etmelisiniz.

kopegim-kayboldu-patiliyo-3

Köpeğiniz şayet yaralanmışsa bir hayvansever tarafından veterinere yahut hayvan hastanesine götürülmüş olabilir. Civardaki veteriner / hayvan hastanelerini arayarak patili dostunuzun tanımına uyan bir köpeğin yakın zamanda getirilip getirilmediğini kontrol etmeniz oldukça yerinde olacaktır. Veteriner yahut yetkili kişi köpeğinizin tarifiyle az da olsa eşleşen bir köpekten bahsediyorsa, hemen oraya gitmeli ve bahsi geçen köpeğin sizin patili dostunuz olup olmadığını kendiniz, birinci elden kontrol etmelisiniz.

Şayet köpeğinizin çipi mevcut ise ve bu çipteki bilgiler güncel değilse, hemen çipin bilgilerini giren kişiyle irtibata geçmeli ve onu durumdan haberdar ederek güncel adresinizi ve bilgilerinizi bu kişiye bildirmelisiniz.

4. Sosyal medyanın gücünü kullanmalısınız.

kopegim-kayboldu-patiliyo-4

Sosyal medya hayvanseverlerin oldukça bol olduğu ve iyi bir şekilde organize olup patili dostlarımıza hızlı bir şekilde yardım edebildikleri oldukça önemli bir platform. Kaybolan köpeğinizin fotoğrafını, hangi civarda kaybolduğunu, hangi ad ile seslendiğinizde tepki verdiği ve irtibat numaranızı içeren bir sosyal medya iletisi yazarak kendi hesaplarınızda paylaşmalı ve diğer hayvansever sayfalarına bu ilanınızı paylaşmalarını rica etmelisiniz. Böylelikle köpeğinizin kaybolduğu çok daha fazla kişi tarafından bilinecek ve onu görenlere ulaşma ihtimali çok daha artacaktır.

5. Hayvan barınaklarına göz atmalısınız.

kopegim-kayboldu-patiliyo-5

Köpeğiniz sahipsiz sanılıp bir hayvan barınağına yerleştirilmiş de olabilir. Bu ihtimali göz önüne alarak her gün yahut iki günde bir çevredeki hayvan barınaklarını gezmeniz etkili olacaktır. Köpeğinizin tasması ya da çipi dahi olsa hayvan barınaklarının size ulaşacağını düşünmeyin. Bu sebeple barınakları önce arayarak köpeğinizi tarif edebilirsiniz. Telefon hiçbir zaman kesin bir çözüm vermeyecektir. Bu açıdan barınakları sizin şahsen ziyaret etmeniz oldukça büyük önem taşıyor. Mümkünse aile üyelerinizden birkaçına rica edebilir ve dağılarak çevre barınaklarını arayabilirsiniz. Böylelikle bir gün içinde daha çok yeri araştırmanız mümkün olacaktır.

6. Köpek dostunuzun evin yolunu bulmasını kolaylaştırmalısınız.

kopegim-kayboldu-patiliyo-6

Köpekler evlerini bulmak konusunda yetenekli canlılardır. Uzun yolları aşarak evini bulan köpeklere dahi rastlanmaktadır. Köpeğinizin evini bulmasını sağlamak için evinizin önüne kendi kokunuzun olduğu bir giysi yahut köpeğinize ait bir eşyayı bırakabilirsiniz.

7. Hayvan kurtarma ekipleri ve derneklerinden yardım almalısınız.

AKUT MARMARİS EKİBİ İSTANBUL’DA DÜZENLENEN HAYVAN HAKLARI ÇALIŞTAYINA KATILDI. (BEKİR TOSUN - VURAL EFECİK/MUĞLA-İHA)

Veterinerinizden ve sosyal medyadan çevredeki hayvan kurtarma ekipleri ve dernekleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu ekip ve derneklere danışarak onların deneyimlerinden yararlanabilir; hayvan davranışları hakkında bilgi alarak kayıp olan köpeğinizin nereye gitmiş olabileceği ve nereye saklanmış olabileceği konusunda ipuçları alabilirsiniz.

8. Köpeğinizi bulduğunu söyleyen herkese güvenmemelisiniz.

kopegim-kayboldu-patiliyo-8

Kayıp köpek yahut kedi sahiplerini hedef alan sahtekarların ve sapkınların da olabileceğini unutmamalısınız. Şayet biri köpeğinizi bulduğunu söylüyorsa ona köpeğiniz hakkında spesifik bir soru sormalısınız. Köpeğinizi bulduğunu iddia eden kişinin evinde buluşmamalı, muhakkak tarafsız bir yerde bir araya gelmeli ve mümkünse yanınıza bir tanıdığınızı almalısınız.





Pinterest'de Paylaş